Na konkurs Muzeja primenjene umetnosti stigli su radovi koji govore o stvaralačkom umeću naših učesnika, ali i o ljubavi prema pojedinim sportskim disciplinama, sportskim događajima i sportistima. Koristeći se različitim materijalima i tehnikama, učesnici su došli do uspelih rešenja - od prikaza grupnih i pojedinačnih sportova do idejnih rešenja za trofeje, medalje, lopte i zaštitne znake.

Pogledajte i Kviz za roditelje: Dela mališana ili odraslih umetnika?

Izloženi radovi izvedeni su tehnikama, tempere, pastela, flomastera, papir-mašea, a prisutni su i radovi od keramike, plastelina i brojnih kombinovanih tehnika koje svojom imaginacijom kreiraju deca i učenici posvećeni umetničkom radu.

Ove godine pristiglo je više od 3.000 radova, od čega je selekciona komisija sastavljena od stručnjaka muzeja izdvojila 177 radova koji će biti izloženi. 

Učenici su mladi autori uzrasta od pet do 15 godina iz predškolskih ustanova, osnovnih škola i brojnih radionica, privatnih ateljea iz Beograda, Aranđelovca, Niša, Velike Plane, Vršca, Podgorice, Novog Pazara, Kovina, Dolova, Sremčice, Resnika, Sopota, Nove Pazove, Belegiša, Mladenovca i Negotina.

Pogledajte i Jedanaestogodišnjak iz Srbije umetnošću osvaja svet

Stručni žiri izdvojiće najuspelije radove koji će biti nagrađeni posebnim diplomama i koji posle završetka izložbe ostaju u Zbirci dečje umetnosti Muzeja primenjene umetnosti.


Foto: Muzej primenjenih umetnosti

"Ovogodišnjom temom želeli smo da usmerimo pažnju na sadržaje posvećene negovanju telesne aktivnosti kao izvora zdravlja, igre i tolerancije među mladima i decom. Povezivanjem sporta i primenjene umetnosti stvorena je kreativna atmosfera za kombinovanje sportskih i umetničkih disciplina. Učesnike konkursa smo uputili da inspiraciju pronađu u svim aspektima sporta, počevši od sportskih igara dece predškolskog uzrasta, fiskulture i sportskog dana u školi, do sportskih takmičenja, šampionata i globalnih sportskih susreta, kao što su olimpijade", objasnila je Angelina Folgić Korjak, muzejska savetnica i jedan od kustosa izložbe.

Izložba traje do 25. oktobra!

"Razvijajući snažnu volju da ostvari što bolji rezultat i postigne pobedu, uspešan sportista može postati uzor mladima u razvijanju sopstvenih potencijala u svakodnevnim životnim okolnostima", zaključila je ona.

VIŠE: Ručno oslikani zidovi u dečjoj sobi

Kustos izložbe, zajedno sa muzejskom savetnicom Folgić Korjak, je i Jelena Knežević.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.