Virus tipa A (H3N2) je sezonski virus gripa, koji je bio u cirkulaciji i prošle sezone, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Kao osnovna mera prevencije preporučuje se vakcinacija raspoloživom vakcinom u Srbiji, a za sezonu gripa 2014/2015. godine obezbeđeno je 235.091 doza vakcine, prenosi Tanjug.

Pogledajte i Kako razlikovati prehladu i grip?

Vakcina koja je dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Pastera, koja osim tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa, navode iz Batuta.

Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

Pogledajte i Prirodna apoteka: Biljke u prevenciji gripa

Osim navedenih potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost, a preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.