Socijalni radnici posećivaće i roditelje koji se ne budu odazivali na pozive škole nakon što njihovo dete povredi vršnjaka ili neopravdano izostaje sa časova. Ovo je jedan od planova Ministarstva prosvete, koje do kraja ove godine mora da donese nov zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

VIŠE: Kako prepoznati malog nasilnika?

"Svi zamišljamo socijalne radnike kao one koji su zaduženi samo za zbrinjavanje beskućnika, socijalnu pomoć, posredovanje pri razvodu. Zaboravljamo da socijalni radnici moraju da vode računa o tome da li roditelji zanemaruju svoju roditeljsku dužnost. Kada roditelj ne kontaktira sa školom nakon što njegovo dete napravi problem ili ima puno neopravdanih izostanaka, onda na red treba da dođu socijalni radnici i uključe se u rešavanje problema", priča za "24 sata" Biljana Lajović, psiholog iz Jedinice za prevenciju nasilja u Ministarstvu prosvete.

VIŠE: Đaci sve više beže s časova

Pri izradi novog Zakona, kaže, manje će se voditi računa o kaznenim merama za problematične đake, a više o prevenciji i sprečavanju daljeg nasilja.

"Sve mere koje se pozivaju na strah su kratkog roka. Nov zakon treba da obezbedi da se više prati šta škole rade i da li reaguju u slučajevima nasilja i neopravdanog izostajanja đaka. I sadašnji zakon daje mogućnost da se na vreme reaguje, ali problem je što se te mere ne koriste kad treba i kako treba", ističe Lajovićeva.

VIŠE: Šta decu pretvara u nasilnike?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.