Porodilje u svetu imaju sve više dilema koje se tiču presecanja pupčane vrpce - treba da odluče hoće li to učiniti lekar ili bebin otac, da li požuriti s presecanjem ili ga odložiti što je duže moguće, da li se odlučiti za "lotus porođaj", odnosno da se vrpca po porođaju ne preseče, već da se čeka da ona prirodno otpadne itd.

Zahvaljujući sve otvorenijem i informativnijem pisanju medija o tome kakve su sve opcije pred (budućim) majkama, saznajemo za sve veći broj metoda, a jedna od najnovijih je spaljivanje pupčane vrpce.

U većem delu sveta, spaljivanje pupčane vrpce se još uvek ne praktikuje zbog nedostatka sterilne opreme.

Ovaj običaj podrazumeva odvajanje pupčane vrpce od placente plamenovima dveju dugačkih sveća i važi za veoma star - veruje se da je ranije, u drevnim društvima, koristio u ceremonijalne svrhe.

Zagrevanjem vrpce bebi se pruža umirujući tretman, nakon što ju je porođaj iscrpeo, objašnjava dr Džozef Kasal ne bi li budućim majkama približio poentu izvođenja ovakvog zahvata u modernoj medicini.

"Spaljivanje pupčane vrpce smanjuje rizik za krvarenje i nastanak infekcija", ističe dr Kasal. "Na taj način se zagreva digestivni trakt i smanjuje i verovatnoća da će doći do pojave žutice."

Potrebno je oko 20 minuta da plamen preseče vrpcu, smatraju eksperti.

Ipak, iako su ova i slične metode sve popularnije, anketa koja je nedavno sprovedena na sajtu BabyCenter pokazala je da mame nisu spremne da eksperimentišu s presecanjem pupčane vrpce. Naime, 36 odsto ispitanih žena otkrilo je da preferira što ranije i klasično presecanje, dok bi 61 procenat mama odabrao da sačeka da vrpca prestane da pulsira. Samo jedan odsto učesnica u anketi priznaje da bi pristale na "lotus porođaj" ili podvezivanje (koncem) pupčane vrpce, dok je nešto više od jedan posto žena reklo da bi rado probale metodu spaljivanja.

Kada biste bili u mogućnosti, koji biste vi način presecanja izabrali?