Grand Prix Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljen je predstavi "Boribon i Anipani" u režiji Edine Elinger i izvođenju Budimpeštanskog pozorišta lutaka. Specijalna nagrada za konceptualni i najveći umetnički domet dodeljena je predstavi Kurosolo III "Hatenaši", u režiji Jojičija Nišimure i izvođenju Mijako Kurotani, u izvođenju Pozorišta "Žanr: Siva = groteska s egoističnim predmetima i podaničkim telima", Tokio, Japan. Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kati Čato za režiju predstave "Lenka" u izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok (Poljska), dok je Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena Robertu Smoliku za najbolje tehnološko rešenje lutaka u predstavi "Pekara Mišmaš", Mini teatra Ljubljana.

O nagradama je odlučivao petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: prof. dr Boris Goldovski (Rusija), prof. dr Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora) i Đerđ Hernjak (Srbija).



Tokom ceremonije zatvaranja nastupili su KUD Talentum i Novokuznjecki teatar lutaka "Skaz", Rusija.

Festival je počeo 21. septembra, a u takmičarskom programu prikazane su najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Petnaest predstava iz 13 zemalja Evrope sveta i zemlje domaćina Srbije odigrano je tokom Festivala u okviru takmičarskog programa. Predstave su došle iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: "Ima li deda odelo?" Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i "Dah" subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.



Ovogodišnji dobitnici nagrade Mali princ, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, su Timoti Džon Bajford, britаnski režiser, scenаristа i glumаc, koji je veći deo svog rаdnog vekа proveo u Srbiji i Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske. Selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je na otvaranju Festivala Nagrade za životno delo "Mali princ" Gezi Balogu i Zorici Bajford, koja je nagradu primila u ime supruga Timotija Džona Bajforda, koji je svojim izuzetnim radom zadužio kulturu u Srbiji.

Težište ovogodišnjeg Festivala bilo je na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, koje je bilo predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti", objavljivanje i promociju knjige profesora Edija Majarona "Vera u lutku" u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učestvovanje predstave "Pekara Mišmaš" ljubljanskog Mini teatra u takmičarskom programu Festivala. Otvoreno je pet izložbi, objavljene dve knjige, održana konferencija pod nazivom "Deca u svetu elektronike", promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona, održan bogat filmski i prateći scenski program...


Pogledajte insert iz predstave "Boribon i Anipani" koja je osvojila Grand Prix Festivala:

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.