U selekciji Festivala naći će se 119 filmova iz 25 evropskih zemalja, a organizatori su obavestili javnost da je na konkurs pristiglo ukupno 397 filmova, koje su pogledali članovi umetničkog i selektorskog tima festivala: Iva Ćirić (autor animiranih filmova), Jelena Bešir (autor animiranih filmova) i Nebojša Petrović (animator, illustrator i likovni pedagog).

VIŠE: Novi animirani film iz Kine koji će oduševiti svet (VIDEO)

Kao i prethodnih godina, "Balkanima" će imati dve takmičarske celine (autorsku i studentsku) i bogat prateći program.

Pored dve panorame - evropskog i balkanskog filma, publika će imati priliku da vidi i pet najboljih animiranih filmova koji se takmiče za najprestižniju evropsku nagradu Cartoon d’Or i da prisustvuje prezentaciji knjige "Umetnost preterivanja" Milena Alempijevića. Novi ciklus programa nacionalne kinematografije u fokusu počinje izložbom animiranih filmova iz Srbije koji su prikazani u predhodnih 10 godina na "Balkanimi".

VIŠE: Objavljen prvi trejler za animirani film "Kod kuće 3D"

Program savremene italijanske animacije će predstaviti Andrea Martinjoni, Paola Bristot i Roberto Paganeli, radionicu muzike i animacije "Ritam i frejmovi" vodiće Koke Riobo Kortes, a masterklas "Animirani zvučni pejzaž" držaće Andrea Martinjoni.

Najmlađi i ove godine mogu očekivati zanimljiv dečji program koji se ne može videti na televiziji.

Za staru vedrinu u novom ruhu pobrinuo se prof. Rastko Ćirić koji od samih početaka potpisuje vizuelni identitet "Balkanime".

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.