Javna porodična banka matičnih ćelija iz krvi pupčanika u Institutu za majku i dete trebalo bi da počne s radom do kraja naredne godine ako se prikupi još 98 miliona dinara, koliko je potrebno za završetak građevinskih radova, prenosi Tanjug.

Ministarstvo zdravlja obezbedilo je novac za treću fazu izgradnje objekta od 3.294.100 dinara, koja treba da bude završena do kraja godine, a tim povodom Institut je danas posetio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Ove godine u Institutu za majku i dete urađeno je 18 transplantacija koštane srži, a planirano je do kraja godina još šest i to je najveći broj urađenih transplantacija koštane srži do sada", rekao je ministar zdravlja.

VIŠE: Kako izabrati banku matičnih ćelija

Izgradnja javne porodične banke iz krvi pupčanika obezbediće veći broj transplantacija matičnim ćelijama hematopoeze.

"Banka je izuzetno značajna za Srbiju, a i za region, jer mnogi ljudi idu u inostranstvo na lečenje", rekao je ministar zdravlja tokom posete Institutu.

On je dodao da se obavljanjem transplantacija koštane srži u našoj zemlji smanjuju troškovi tri do deset puta nego da se te intervencije rade u inostranstvu.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za majku i dete Radoje Simić naglasio je da se u Institutu za majku i dete uspešno obavljaju transplantacije koštane srži i da po rezultatima ta ustanova ne zaostaje za svetskim centrima.

Načelnica Odeljenja za transplantaciju koštane srži Dragana Vujić podsetila je da se sa transplantacijama koštane srži u Institutu počelo sedamdesetih godina prošlog veka, kada je urađena prva transplantacija.

VIŠE: Matične ćelije u borbi protiv cerebralne paralize

Ona je napomenula da je transplantacioni tim do sada uradio 192 transplantacije i dodala da je do sada urađeno i sedam transplantacija od dobrovoljnih davaoca od toga pet iz međunarodnog registra.

"Rezultati transplantacija koje smo uradili u Institutu su kompatibilni sa svetskim rezultatima i preživljavanje za čitavu grupu je preko 50 odsto. Najčešći razlog za neuspehe transplantacije je progresija bolesti", rekla je Vujić.

Ona je ukazala da je 2008. godine započeta realizacija projekta "Obezbeđivanje uslova za transplantaciju matičnim ćelijama hematopoeze kod dece u Srbiji" koji ide preko Ministarstva zdravlja.

Kroz ove projekte, kako navodi, nabavljena je oprema koja je omogućila da se uvedu svi oblici transplantacije matičnih ćelija, a kroz projekat započela je izgradnja javne porodične banke iz krvi pupčanika.

VIŠE: Primena matičnih ćelija kod oporavka od moždanog udara

Ona je ukazala da se završetkom treće faze završava 40 odsto građevinskih radova, a da je za preostalih 60 odsto potrebno još 98 miliona dinara.

Govoreći o značaju javne porodične banke iz krvi pupčanika Vujić je naglasila da samo 25 odsto pacijenata kod kojih treba uraditi alogenu transplantaciju ima u porodici potpuno identičnog davaoca, a da se za ostale pretražuje svetski registar gde su šanse za pronalaženjem odgovarajućeg davaoca 30, 40, eventualno 50 posto.

"Za ostale davaoce pretražujete banke krvi pupčanika ili tražite nesrodnog podudarnog davaoca.Izgrađom javne porodične banke matičnih ćelija mi našim pacijentima dajemo šansu više da se nađe podudarni davaoca", naglasila je Vujić.

Upitana da li ima dece koja čekaju na transplantaciju ona je rekla da trenutno samo za jednog dečaka nije pronađen podudarni donor i da će morati na transplantaciju u inostranstvo.

"Naš nacionalni registar nema pristup kompletnom svetskom registru i moraju da se potpisuju posebni ugovori sa registrom Amerike, Australije i Velike Britanije", rekla je Vujić.

VIŠE: Matične ćelije u borbi protiv dijabetesa melitus tip I

Ona je dodala da su pregovori sa zdravstvenim centrom u Paviju u toku da dete u trošku RFZO ode u Italiju na transplantaciju, jer oni imaju mogućnost da pretražuju sve svetske registre.

"Jedini ograničavajući faktor da se ne radi transplantacija koštane srži u Institutu je kada nemamo podudarnog davaoca", zaključila je Vujić.

Za treću fazu izgradnje javne porodične banke matičnih ćelija ministrastvo zdravlja izdvojilo je 3.294.100 dinara, dok su prva i druga faza koštale 39.568.747 dinara.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.