Neki od faktora koji mogu uticati na razvoj pelenskog osipa su: retko menjanje pelena, nepotpuna higijena tokom presvlačenja, antibiotska terapija, dijareja, alergija na pojedine vrste hrane, bakterijska ili gljivična infekcija.

Kako biste sprečiti pelenski osip češće menjajte pelene. Preporučljivo je na svaka dva sata, a kada se beba ukaki odmah je presvucite. Najbolje je prilikom svakog presvlačenja oprati predeo ispod pelena čistom vodom, prosušiti nežnim tapkanjem i naneti tanak sloj umirujuće kreme sa cink oksidom, pa tek onda pelenu. Takođe što češće ostavljajte pelensku regiju otkrivenu, bebama prija kada su "oslobođene" od pelena, a sušenje kože je sastavni deo lečenja pelenskog osipa.

Postoje i situacijama kada svakako teba potražiti pomoć lekara: kada se pojavi osip kod beba mlađih od 40 dana, kada se pojave čirevi, gnojni prištevi ili kraste, ukoliko beba ne izgleda dobro i gubi na težini, ukoliko se osip proširi izvan pelenske regije i ako se stanje ne popravi ni nakon dva, tri dana, uprkos lečenju.

NIVEA Baby Mast za zaštitu od ojeda

Posebno razvijena krema delotvorno štiti osetljivu bebinu kožu od vlage i na taj način sprečava upale, iritacije i umanjuje crvenilo kože. Sadrži dvadesetoprocentni cink oksid koji štiti kožu i pantenol (provitamin B5) koji podstiče obnavljanje kože i zarastanje rana. Osim toga, prirodni minerali i ulje pšeničnih klica jačaju zaštitnu funkciju epiderma i čine osetljivu kožu beba otpornijom na agresivne spoljne uticaje. Ne sadrži parabene, alkohol i boje.

100 ml, cena: 364 din


NIVEA Baby Soft & Care vlažne maramice

Posebno su pogodne za nežnu bebinu kožu kojoj je potrebna dodatna nega i zaštita tokom čišćenja. Naročito praktične za situacije kada ste u žurbi ili van kuće. Natopljene su kremom koja sadrži prirodni ekstrakt nevena. Trenutno umiruju kožu, pružaju olakšanje i temeljno čiste bebinu guzu. Ne sadrže sapune, surfaktante koji pene i alkohol. 

20 kom, cena: 149 din

NIVEA Baby proizvodi razvijeni su u saradnji sa pedijatrima i dermatolozima, a podnošljivost na koži je klinički i dermatološki dokazana.