Ovaj naučni skup deo je 6. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, veoma značajnog segmenta Festivala i višegodišnjeg projekta (počeo 2009. godine) koji za osnovni cilj ima da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.


VIŠE: 21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Za ovogodišnju konferenciju prijavljena su čak 34 rada iz 17 zemalja, od kojih je odabrano 15 koji će biti predstavljeni u Subotici od strane svojih autora.

Autori odabranih radova dolaze iz Meksika, Velike Britanije, Nigerije, Rusije, Crne Gore, Irana, Bugarske, Mađarske, Poljske, Hrvatske i Srbije.

Između ostalih, biće predstavljeni zanimljivi radovi kao što su Tačskrinovi, mala deca i pozorište: Pozorište za decu kao mobilna aplikacija (doktorand Ben Flečer-Votson, Velika Britanija), Povratak izgubljenih heroja, Latinoameričko dete i elektronske igrice (Ignacio Larios, Meksiko), Elektronske lutke u teatru za decu (prof. dr Radoslav Lazić, Srbija), Kad Romeo i Julija četaju,Elektronički mediji u suvremenom kazalištu za djecu (prof. dr Livija Kroflin, Hrvatska) i drugi.

U cilju kritičkog promišljanja pozorišta za najmlađe, na konferenciji "Deca u svetu elektronike" predviđene su sledeće teme:
•    Teorije igre i igara kao osnovna inspiracija u pozorištu za decu;
•    Pozorišna umetnost nasuprot filmovima i TV programima (za decu);
•    Obrazovna uloga elektronskih igara (za decu);
•    Elektronski i drugi mediji u savremenom pozorištu (za decu).

VIŠE: Slovenačko lutkarstvo u fokusu 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu


Konferencija će se održati od 22. do 24. septembra, u Medija centru Hotela Patria (svakodnevno od 15 do 18h). Biće obezbeđen simultani prevod (engleski, ruski i španski). Radovi izloženi na zasedanju biće u celosti objavljeni u Zborniku radova sa Foruma, i to dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama