Poslednjih nekoliko meseci u svetu, ali i kod nas vlada opšta pomama za gumicama od kojih mališani stvaraju prelepe šarene narukvice. Mnogi roditelji, presrećni što su se deca konačno odvojila od TV i drugih ekrana, podsticali su svoju decu u ovoj kreativno igri. Međutim, njihovu sreću pomutila je vest koja je stigla iz Velike Britanije -  ove narukvice sadrže 400 puta više opasnih ftalata nego što dozvoljavaju propisi Evropske unije! Nakon upozorenja britanskih lekara, najveći lanac prodavnica igračaka u ovoj zemlji povukao je iz prodaje sporne gumice.


Ipak, uplašeni roditelji u Srbiji mogu da odahnu, jer nas iz Ministarstva zdravlja uveravaju da svaka pošiljka podleže kontroli.


"Sve dosadašnje pošiljke gumica za pravljenje narukvica su laboratorijski kontrolisane prilikom uvoza u našu zemlju i bile su zdravstveno ispravne. Trenutno je u postupku laboratorijska kontrola jedne pošiljke ovih gumica, čiji se rezultati uskoro očekuju",  izjavili su za "24 Sata" zaposleni u Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja.


Oni objašnjavaju da se za proizvode iz uvoza zdravstvena ispravnost utvrđuje na osnovu prateće dokumentacije za proizvod, rezultata laboratorijskih analiza i stručnog mišljenja ovlašćene laboratorije da je proizvod zdravstveno ispravan.