Zbog skandaloznog događaja vezanog za dečaka po imenu Gremi, koga su roditelji ostavili da ga odgaja surogat majka Tajlanđanka, tajlandska vlada je zabranila prodaju surogat usluga i to na dan kada su rođene sestre Mali i Sijera-Leone.


Ove devojčice su došle na svet 22. jula, a njihovi roditelji još uvek nestrpljivo i, kako kažu, nervozno i uplašeno, čekaju vesti o tome da li će njihove ćerke moći da žive s njima.

VIŠE: Rastući trend - očinstvo pomoću surogat-majki

"Naše bliznakinje imaju sve potrebne papire - australijsko državljanstvo, australijske pasoše, pa zašto onda ne možemo da odemo na aerodrom i odletimo kući? Tajlandska vlada je srušena i sad državom upravlja vojska. To znači da mogu da promene ili donesu bilo koji zakon i bez zakonodavnog postupka, a da on važi od momenta donošenja", napisao je Adam na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk.

Dok se njihova neobična i tužna situacija ne reši, Ozbornovi svoje dane provode u maloj hotelskoj sobi u Bangkoku. Da bi legalno izveli svoje ćerkice iz zemlje, ovom paru je neophodna odluka suda, a na to mogu da čekaju i do šest meseci! Pored toga, troškovi suda uznosiće između 20 i 50 hiljada dolara.

"Vojska je zabranila prodaju surogat usluga, a to smo morali da uradimo kako bismo imali porodicu. Prodaja surogat usluga nije legalna u Australiji, a tajlandski zakon kaže da je bilo koja majka koja na Tajlandu rodi bebu njegova legalna majka, staratelj, roditelj, bez obzira na sve. Pre nego što je tajlandska vojska ukinula prodaju surogat usluga (22. jula), na rođendan bliznakinja, mogli ste da napustite zemlju, a da niko ne trepne. Sada je potpuno drugačija priča. Sada se to smatra 'trgovinom ljudima', pa se na to gleda kao na krađu tuđe dece", istakao je Adam.

VIŠE: Surogat majke sve traženije

Adam i Kejt već šest godina pokušavaju da se ostvare u ulozi roditelja, a na to su potrošili više od 100.000 dolara. Do sad su su pokušali da to učine postupkom vantelesne oplodnje više puta i u raličitim zemljama - u Australiji, Africi i na Tajlandu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.