Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Automobilska sedišta su izvor zaraze?

Na sedištima u automobilima britanski naučnici su pronašli više bakterija nego u toaletu - oko 100 sojeva opasnih bakterija!

 Izvor: Foto: Shutterstock

Stručnjaci s Univerziteta u Birmingemu sproveli su istraživanje ne bi li utvrdili koliko su bebe zaista bezbedne u sedištima za automobile, tj. iako su na taj način zaštićene u slučaju saobraćajnih nezgoda i brze vožnje, postoji li rizik da u svoj organizam unesu neku bakteriju koja se zadržala na površini sedišta. Odgovor ih je zapanjio - utvrđeno je da se na jednom kvadratnom centimetru površine ovih sedišta može naći stotinu veoma opasnih bakterija! Poređenja radi, oni su istakli da se u toaletu jednog domaćinstva, prosečno, nađe oko pedeset bakterija.

VIŠE: Pravilno postavljanje bebe u auto-sedište (VIDEO)

Važno je istaći da je reč o izuzetno opasnim bakterijama, poput onih iz reda salmonele i Ešerihije koli, podsećaju naučnici.

"Kako bi bili bezbedni tokom vožnje i izbegli zdravstvene rizike, vozači moraju redovno čistiti svoje automobile i spolja i iznutra", savetuje Mark Grifits, ekspert za bezbednost u kompaniji "Kontinental Tajrs". "Nered, baš kao i mikrobi, može biti veoma opasan. Recimo, limenka ili flašica koja se kotrlja u blizini kočnica mogu biti ozbiljan problem."

VIŠE: Infekcije izazvane Ešerihijom koli

Istraživanje je, uz to, pokazalo i da 60 procenata vozača nije svesno rizika po zdravlje koji njihov nemar o higijeni unutrašnjosti automobila predstavlja za njih i putnike koje prevoze.

Grifits je napomenuo da se bakterije šire pre svega zbog toga što vozači retko čiste svoje automobile, ostavljaju otpatke, kao i iz razloga što neretko jedu dok voze.

VIŠE: Bakterije uzrokuju grčeve kod beba

"Većina ljudi ni u snu ne bi koristila svoj dom kao deponiju na način na koji to čini s automobilom", dodao je on.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica