Posle Zmaja i njegovog "Nevena", bilo je to prvi put da se pojavi nešto drugačije i originalno: izuzetni "Poletarac" Dušana Radovića, pravo čudo od časopisa za najmlađu decu, u svoje vreme jedan od najboljih na svetu.

"Bilo nam je žao dece, naljutili smo se i napravili 'Poletarac'", kratko je Duško Radović objašnjavao svoju ideju.

VIŠE: Čika Ršum: Odrasli nisu dorasli deci

Sada se, u godini u kojoj obeležavamo trideset godina od njegovog odlaska, i u vreme kada loš ukus i slabo obrazovanje opet prete da "pojedu" decu, stara ekipa iz nekadašnje redakcije lagano okuplja, rešena da čuveni list ponovo pokrene i lansira u 21. vek.

Tih sedamdesetih godina, redakciju "Poletarca" činio je tim snova, a Ljubivoje Ršumović se za "Novosti" priseća kako je počelo:

"Duško je tada, 1973. godine, radio u 'Borbi' u Ateljeu za izdavačku delatnost. Novica Đukić je rukovodio Ateljeom, i oberučke je prihvatio Duškovu ideju da se obnovi "Poletarac", koji je daleke 1947. godine izdavalo "Mlado pokolenje". Duško je pristao da bude glavni i odgovorni urednik, pa je predložio da u redakciji budemo Dragan Lukić, Milovan Danojlić, Dobrica Erić, Dušan Petričić, Radoslav Zečević i ja! Od tog 'tima snova', kako kažete, danas nema kapitena i golmana, Dušana i Dragana, ostali smo nas petorica, što bekova, što halfova i napadača, željni novih pogodaka na savremenom literarnom igralištu za decu.

VIŠE: Timoti Džon Bajford: Igra je najbolji način učenja

Ovaj tim će, po njegovim rečima biti kompletiran članovima iz podmlatka.

"Tu su Uroš Petrović, Branko Stevanović, Dejan Aleksić, Igor Kolarov, Jasminka Petrović, a dobro se još drže i veterani Raša Popov, Pop Đurđev, Mošo Odalović... Oni koje ne pomenem, dobiće usmene pozive za saradnju. Još se nismo dogovorili da li će izlaziti mesečno, ili tromesečno, ali će verovatno biti u onom formatu, koji je Duško odredio sa tehničkim urednikom Miodragom Karaklajićem i saradnikom na likovnoj opremi Mišom Martinovićem. Pozvaćemo saradnike bivšeg 'Poletarca' iz svih krajeva bivše Jugoslavije, da sa bivšim simpatijama, ali novim duhom, sarađuju u novom 'Poletarcu'" kaže Ršum.

VIŠE: Ljubivoje Ršumović: Ljudi više ne žive u brizi - ko nema u glavi ima u knjizi!

Slavni pisac otkrio je kako je pravljen legendarni list, tj. kako se ophodio prema deci.

"U njegovom, Dušanovom zakoniku, o tome kako treba pisati i uopšte raditi za decu, prvi član glasi: 'Vedrina! Ona je za mene najpre znak detinjstva, zatim znak duhovnog i duševnog zdravlja, i dalje, vedrina je i povod i smisao mog bavljenja literaturom. Vedro misliti i vedro pisati, u smislu - jednostavno, bistro, pregledno, čitko, kratko i jasno, to, bezmalo, znači biti saradnik Sunca.' Dakle 'Poletarac' je rađen pod tim stvaralačkim imperativom. I pisci i slikari, ilustratori, koji su sarađivali na tom poslu, zaslužuju titulu saradnika Sunca" kaže Ršumović za Novosti.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.