Ove godine, 211.562 porodice u Srbiji dobile su roditeljski dodatak za 397.837 dečaka i devojčica. Da bi se ostvarilo ovo pravo, ukupan mesečni prihod po članu porodice ne sme da prelazi utvrđeni cenzus od 8.051,22 dinara. Takođe, roditeljski dodatak se isplaćuje za samo četvoro dece, prenose Novosti.

Dodatak za mališana koji roditelji mogu da dobiju je svega 2.593,75 dinara

"Roditeljski dodatak za prvo dete isplaćuje se jednokratno, a za drugo, treće i četvrto dete u 24 jednake mesečne rate", rečeno je u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. "Iznos za prvo dete je 37.110,82 dinara, za drugo 145.117,35 dinara, za treće je 261.199,28 dinara, a za četvrto dete 348.262,03 dinara".

U Ministarstvu dodaju da je dečiji dodatak isključivo socijalna mera, a ne mera populacione politike i da se u pisanju Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, polazilo od preporuka međunarodnih stručnih institucija. Stav Svetske zdravstvene organizacije je da su četiri porođaja bezbedna i za majku i za dete, a da je svaki sledeći rizičan. I naša zemlja se zato rukovodi ovom preporukom i na osnovu toga određuje i cenzuse i broj korisnika.

VIŠE:Razlike između prvog i drugog deteta

"Osim republičkih organa, u ovoj priči mnogo mogu da pomognu lokalne samouprave", ističe Saša Stević iz Udruženja građana UPP, koji su u Smoljincima organizovali Dan borbe protiv bele kuge. "Ovo je druga godina da obeležavamo ovaj dan, a zapravo hoćemo da upozorimo da nestajemo, na strašne brojke, ali i da podstaknemo institucije da počnu da se bave ovim problemom".

VIŠE:Sve manje beba u Vojvodini

Stević tvrdi da "postoji mnogo načina da se rasporedi ogroman novac koji svaka opština u Srbiji razbacuje na takozvane volonterske dodatke odbornicima, koji uz to ne rade ništa". Time bi se pomogle porodice sa više dece i podstaklo rađanje.

Čak i kada bi se odmah obezbedili maksimalni uslovi za rađanje i roditeljstvo, značajne promene demografske slike mogle bi se očekivati tek kroz više decenija. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZZS) iz rezultata popisa 2011. godine, u Srbiji ima ukupno 1.476.105 porodica s decom. Oko 30 odsto prodica je bez dece.

U evropskim zemljama...U Nemačkoj se do punoletstva za prva tri deteta isplaćuje po 154 evra mesečno, a za svako sledeće po 179, do punoletstva. U Švedskoj se dečji dodatak isplaćuje do 16. godine, a dodatak za petoro dece iznosi 8.114 evra mesečno. U Austriji dečji dodatak za svakog maloletnog člana porodice iznosi 29 evra mesečno. Irska je zemlja sa ubedljivo najbrojnijim porodicama unutar EU, a odmah iza nje je Francuska, sa više od dvoje dece u proseku. U Belgiji i Finskoj se prvi put posle dugo vremena uočava značajni rast nataliteta, dok se među mlađim članicama EU najviše dece rađa u Poljskoj.

"Najzastupljenije su porodice s jednim detetom", navodi Snežana Lakčević, načelnik Odeljenja za popis stanovništva iz RZZS. Svaka druga porodica je takva, odnosno 51,8 odsto od ukupnog broja porodica s decom. Slede porodice s dvoje dece, kojih je 40 odsto, zatim porodice s troje 6,7 odsto i četvoro dece 1,1 odsto, dok su porodice s petoro i više dece najmanje zastupljene. Njih je svega 0,4 odsto. Prosečna porodica s decom u Republici Srbiji statistički gledano ima 1,6 dece. Lakčevićeva precizira da od ukupno 5.264 porodice sa više od četvoro dece, 3.468 porodica je sa petoro dece, 1.075 sa šestoro dece, sedmoro dece ima 400 porodica, a osmoro i više dece 321 porodica.

VIŠE:Svaki treći par u Srbiji nema decu

Sa druge strane, statistika izgleda sve strašnije jer beleži da je stopa rađanja 35 odsto ispod potrebe proste reprodukcije stanovništva. Svaki treći par u Srbiji nema decu, a prema poslednjem popisu u 31 odsto naselja nije rođen nijedan mališan. Najstarija smo nacija u Evropi, a u svetu smo drugi, posle Japanaca. Uz to, iz Srbije svake godine ode oko 15.000 ljudi "trbuhom za kruhom".

"Posmatrano po regionima, najveći broj porodica s petoro i više dece je u Vojvodini, njih 1.727", kaže Snežana Lakčević. "Sledi Region Šumadije i Zapadne Srbije sa 1.579 porodica, zatim Region Južne i Istočne Srbije sa 1.013 ovih porodica, dok je najmanji broj porodica sa petoro i više dece u beogradskom regionu 945. Najveći broj porodica sa petoro i više dece je u opštinama Novi Pazar (293), Tutin (268) i Novi Sad (222)".