Dug roditelja za usluge vrtića trenutno premašuje 155 miliona dinara, navodi se u saopštenju gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Čija deca imaju pravo na besplatno pohađanje vrtića u Beogradu?

Na osnovu ovog pravilnika, to pravo imaju deca korisnika materijalne pomoći, dete ratnog vojnog invalida i civilnog invalida rata prve do četvrte grupe iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990, dete sa smetnjama u razvoju za koje nije ostvareno pravo na dečji dodatak i koje nije upisano u posebnu vaspitnu grupu, dete bez roditeljskog staranja za koje nije ostvareno prvo na dečji dodatak, deca izbeglica i privremeno raseljenih lica čiji roditelji nisu u radnom odnosu i dete koje boravi u sigurnoj kući.

VIŠE: Upis u vrtić ili detinjstvo provedeno isljučivo pored mame?

Ko ostvaruje pravo na popust?

Samohrani roditelj ima pravo na umanjenje od 50 odsto cene vrtića, a korisnik usluga čije dete je obolelo od određenih bolesti ostvaruje dodatno umanjenje od deset posto.

Prema saopštenju Sekretarijata, Grad Beograd u ovom trenutku regresira oko 36.000 mališana koji koriste usluge vrtića i ni za jedno dete se ne plaća puna ekonomska cena boravka u vrtićima.

Najviša cena koju porodice plaćaju jeste 9.705,70 dinara, a najniža je 594 dinara

"Iako je realna ekonomska cena boravka u vrtiću oko 30.000 dinara, grad nije odlučio da poveća cenu, već smo odlučili da racionalizacijama u postojećem sistemu obezbedimo nadoknadu sredstava koja nedostaju. Roditelji u ovom trenutku za boravak dece duguju, i po cenama koje su daleko od ekonomskih, 155.248.206,98 miliona dinara. U obdaništima mora uvek svega da ima, kao što vaspitačice moraju da prime decu bez obzira na to da li su njihovi roditelji platili vrtić ili ne", piše u saopštenju.

VIŠE: Ukidaju se skoro svi popusti za vrtiće u Beogradu

Poseban deo saopštenja posvećen je fenomenima u ponašanju beogradskih roditelja.

"Nažalost, zbog nepostojanja socijalnih karata svedoci smo da veoma bogati roditelji ostvaruju maksimalne popuste za decu u vrtićima jer nemaju legalnih prihoda. Zbog takvih koji džipovima dovoze decu u državna obdaništa, a plaćaju manje od hiljadu dinara jer formalno nemaju prihod, trpe oni roditelji koji su zaista siromašni. O fenomenu 'preprodavanja' mesta u vrtićima koji smo takođe zatekli, sada nećemo da govorimo jer se o tome vodi istraga", ističe se u saopštenju.

Izmenama pomenutog pravilnika onemogućeno je da se za jedno dete ostvari kumulativno više osnova za popust, kao što je to do sada bilo moguće.

"Sada je roditeljima ostavljeno da izaberu po njih najpovoljniji oblik regresiranja, ali s obzirom na tešku finansijsku situaciju u gradu, nije održivo da se ostvaruju popusti po više osnova. Upravo zbog stihijskog i finansijski neopravdanog deljenja popusta proteklih godina, grad je došao u situaciju da nema novca u kasi", navodi se u saopštenju.

Ko je izgubio pravo na popust?

Kupci prvog stana na kredit, kao i podstanari, do sada su ostvarivali dodatni popust od 10 odsto na vrtić za svoje dete/decu. Međutim, sada na to više nemaju pravo, a obrazloženje je: "Time je sprečeno da se direktno u nepovoljan i nepravedan položaj stavljaju porodice koje nemaju novca da kupe ili iznajme stan".

VIŠE: Dokumenta potrebna za upis deteta u vrtić

Porodice koje imaju više dece 

"Bilo je više dezinformacija u vezi sa porodicama koje imaju više dece. Jedina istina jeste da u porodicama sa više dece svako treće, četvrto i naredno dete ide potpuno besplatno u vrtić. Za drugo dete i dalje je na snazi subvencija od 20 odsto, koja je postojala i ranije. Samo za prvo dete važi popust prema važećoj skali".

Deca sa smetnjama u razvoju koje imaju brata ili sestru koji borave u vrtiću

"Brat ili sestra koji borave ostvaruju sve popuste koji im pripadaju. Jedina izmena je u tome što se plata roditelja ne umanjuje automatski po tom osnovu, već u punom iznosu ide na regresionu skalu".

Dupli blizanci, trojke, četvorke...

"Što se tiče dezinformacije o brisanju člana koji se odnosio na duple blizance, trojke, četvorke potpuno je prirodno da je ovaj član brisan pošto roditelji inače za svako treće i naredno dete imaju pravo na potpuno besplatan boravak u vrtiću".

VIŠE: Da li je vreme za vrtić

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.