Oni kažu da se u nekim pakovanjima ovih gumica mogu naći velike količine opasnih supstanci, i da su najopasnije one uvezene sa Dalekog istoka. Inače, najveći broj narukvica se proizvodi u Indiji, Kini i Vijetnamu.

Naučnici su sproveli rigorozne testove nekoliko pakovanja gumica i opreme za pravljenje šarenih narukvica od gume, i tvrde da su u svakoj od njih otkrili prisustvo visokog nivoa supstance ftalat.

VIŠE: Šarene hit narukvice - opasnost za decu!

Ova hemikalija koristi se kako bi plastika bila elastičnija, a inače je poznato da je kancerogena. Stručnjaci upozoravaju da je naročito opasno što narukvice od gume prave deca, koja mogu ruke staviti u usta, i na taj način uneti i ovu supstancu. Takođe, hemikalija je opasna i ukoliko dođe u kontakt sa znojem, jer se i na taj način unosi u organizam.

VIŠE: Lečenje dece obolele od araka sve uspešnije

Naučnici naglašavaju da problem nije u samim gumicama, i da one nisu opasne, već pribor za pravljenje narukvica od ovih gumica. Oni tvrde da se pribor koji sadrže ftalate, uglavnom prodaje u "nezvaničnim" pakovanjima, zajedno sa narukvicama, dok su ona koja imaju oznaku "CE" bezbednija. Takođe, apeluju na roditelje da nadgledaju decu kada prave narukvice, kako pribor ili gumice ne bi stavljali u usta, prenosi Mondo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.