Naučnici upozoravaju da trudnice koje imaju više od 40 godina u tri puta su većem riziku da se porode carskim rezom! One, takođe, imaju veći rizik za hitne intervencije u toku porođaja nego trudnice u dvadesetim.

Istraživanje je sprovedeno na skoro 170 hiljada žena koje nisu imale veći rizik za izvođenje carskog reza i koje je trebalo da rode prvo dete.

Međutim, naučnici iz Norveške poručuju da su godine starosti ključni faktor u predviđanju stepena hitnih slučajeva i ostalih procedura. Komplikacije tokom porođaja i eventualna opasnost po bebu i majku, glavni su razlozi za hitne intervencije, a rizik za moguće komplikacije se povećava u zavisnosti od starosti porodilje. 

VIŠE:Starije trudnice češće rađaju blizance

S druge strane, iz Velike Britanijestižu podaci da se broj žena koje rađaju decu u tridesetim i četrdesetim godinama četvorostruko povećao tokom poslednjih 30 godina. Naime, podaci pokazuju da su 1982. godine u Engleskoj i Velsu žene koje imaju preko 40 godina rodile 6.519 beba. Dvadeset godina kasnije, taj broj se povećao na 29.994 beba!

Istovremeno, povećavao se i broj porođaja carskim rezom. Novija istraživanja su pokazala da žene starije od 40 godina imaju 22, 4 procenta veću šansu za carskim rezom.

VIŠE:Plodnost kod starijih žena

Istraživanja pokazuju da korišćenje epidurala kod starijih trudnica, takođe, može izazvati veće komplikacije prilikom porođaja. Kod žena koje imaju između 20 i 24 godine stepen hitnih carskih rezova je 5, 9 procenata veći kod žena koje su primile epidural, nego kod onih koje nisu. Kod porodilja, koje imaju preko 40 godina, ovaj rizik se znatno povećava i dolazi do 12, 9 procenata.

Naučnici apeluju i da žene koje su se u četrdesetim opredele da rode bebu, imaju povećani rizik od komplikacija tokom trudnoće i da je veoma važno da se sprovodi više istraživanja o potreba ove grupe žena.

Dalja istraživanja bi pomogla da se ženama preko 40 godina pruže sve potrebne informacije i da se obezbede odgovarajuća sredstva i osoblje koje će biti odgovorno za njihovu negu.



*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.