Osnovne i srednje škole u Novom Sadu nabavile su testove kojima će se proveravati da li đaci koriste narkotike. Oni bi trebalo roditeljima školaraca da budu podeljeni do kraja januara.

Ovakva vrsta provere da li njihovo dete eventualno koristi drogu je dobrovoljna, i testove će dobiti samo oni roditelji koji to žele. Neće, međutim, biti u obavezi da o rezultatima obaveste školu.

Testiranjem će, kako je planirano, biti obuhvaćeni učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola na području grada, kao i đaci srednjih škola. Ovim potezom Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je uveo ovakvu praksu koja bi kao prevencija upotrebe narkotika mogla postati stalna.

Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora novosadskih srednjih škola, ujedno i direktor Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn", ističe da su posle procedure javne nabavke testovi obezbeđeni.

Saradnja sa pedagozima

Ukoliko se posle upotrebe testa pokaže da je učenik koristio drogu, a roditelji se odluče da takav rezultat proslede školi, psihološko-pedagoška služba će u saradnji sa nadležnim organima dalje delovati kako bi se tim učenicima pomoglo.

"Početkom drugog polugodišta bi trebalo da bude testiranje koje je anonimno", objašnjava Matić, dodajući da će odeljenske starešine održati roditeljski sastanak tim povodom i zainteresovanim roditeljima podeliti testove. Sve škole su dobile testove prema broju učenika. Testovi će biti podeljeni roditeljima, i na njima je da odluče hoće li o rezultatima obavestiti školu ili ne".

Po rečima Jasmine Pastonjacki, direktorke novosadske Osnovne škole "Vasa Stajić", koja je istovremeno i predsednica Aktiva direktora osnovnih škola, sve škole su nabavile isti test na nekoliko vrsta narkotika.

"Gledali smo da nabavimo kvalitetan test", kaže Pastonjacki i dodaje "Sada je na roditeljima da odluče hoće li proveravati svoju decu ili ne".

U Gradskoj upravi za obrazovanje su kazali da je testiranje na upotrebu narkotika anonimno i da roditelji nisu u obavezi da rezultate testova dostave školi.

Finansiranje

Novac za nabavku testova je obezbeđen iz gradske kase, i za tu nemenu je izdvojeno ukupno deset miliona dinara. Reč je o 25.000 testova