Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niš: Bez psihofizičke pripreme za trudnice tokom leta

Buduće mame iz Niša neće imati priliku da se na ovaj način pripreme za porođaj u julu i avgustu zbog manja osoblja i velikih vrućina, kažu iz niškog Doma zdravlja.

 Izvor: Foto: Profimedia

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Olivera Šulović objasnila je da se ove vežbe nisu nikada održavale u julu i avgustu, jer je tada "duplo manje zaposlenih u Domu zdravlja".

"Ima nas duplo manje, a i u tom periodu su velike vrućine pa nije preporučljivo da trudnice dolaze u Dom zdravlja na 40 stepeni", rekla je načelnica.

VIŠE: Psihofizička priprema za porođaj

Na pitanje gde bi žene koje su baš u julu i avgustu u sedmom mesecu trudnoće, kada se počinje sa ovom psihofizičkom pripremom, trebalo da idu, Šulović je kazala da nijedna druga klinika ne sprovodi ove vežbe.

"Klinički centar u kome radi 50 ginekologa ne organizuje ove vežbe, a mogli bi i oni to da učine", objasnila je.

Ona je dodala da u Beogradu postoji više institucija koje organizuju pripremu trudnica za porođaj i materinstvo, ali da u Nišu to radi samo Dom zdravlja.

VIŠE: 5 vežbi za trudničke dane

Koliko je ova priprema značajna, Južnim vestima je objasnila Nišlijka Danijela, koja se skoro porodila, a pre toga je prošla kroz pripremu u Domu zdravlja. Iako nisu obavezne, Danijela kaže da su za nju ove vežbe bile "značajne i korisne".

"Psihofizička priprema trudnica se sastoji od osam časova koji su trajanja oko sat vremena i na svakom času je drugi lekar koji objašnjava trudnicama osnovne stvari vezane za porođaj nakon čega slede lagane vežbe za trudnice", rekla je ova mama.

Njena sugrađanka Tamara, koja je trenutno u sedmom mesecu trudnoće, istakla je da ju je odluka o neodržavanju vežbi iznenadila.

"Želim da budem pripremljena, da znam kako da se ponašam. Meni bi to značilo. Više informacija znači bolju sigurnost, da se pripremim za to", objasnila je.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica