Svi roditelji koji iz nekog razloga u ovom roku nisu ostvarili pravo, prijave ponovo mogu podneti u narednom roku u periodu od 01. do 15. februara 2015. godine, za sve fiskalne račune iz 2014. godine.

Roditelji mogu ostvariti pravo na refundaciju PDV-a, podnošenjem zahteva, koji mogu preuzeti na sajtu poreske uprave i predati u poreskoj filijali u opštini u kojoj porodica živi. Uz zahtev je potrebno priložiti kopiju fiskalnih isečaka i spisak brojeva fiskalnih isečaka.

"Roditelj može ostvariti pravo prilikom kupovine onih proizvod koji su navedeni u zakonu a to su pelene, krevetac, kolica, stolice za kola, stolice za hranjenje, kašice i mleko za bebe", kaže Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

"U slučaju da roditelj ima blizance, odnosno trojke može ostvariti pravo na povraćaj PDV-a za svako dete, ali ukoliko ispunjava zakonom propisane uslove, a to je da je ukupan neto prihod oba roditelja ostvaren u iznosu manjem od 81.760 dinara na mesečnom nivou i ne poseduje imovinu veću od 24.000.000 dinara", navodi on. 

U 2014. godini Poreska uprava je donela skoro 24.000 rešenja u ukupnom iznosu od 128 miliona dinara. Nakon isteka roka za podnošenje zahteva za ovaj rok, Poreska uprava dostaviće podatke. 

Na adresu udruženja "Roditelj" u prethodnom roku stiglo je dosta pritužbi zbog neusklađenog rada filijala, ali i cenzusa. 

"Zaista nije isto ako imate jedno dete, blizance ili trojke. Nije isto opterećenje kućnog budžeta i o tom cenzusu stvarno treba da se porazmisli i napravi malo pametnija kategorizacija", kaže Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj". 

VIŠE: Uslovi za povraćaj PDV-a ostaju nepromenjeni

U tom udruženju ističu da pored toga što su bili prinuđeni da pojedinu dokumentaciju sami plate, neki roditelji su zbog premalo informacija ostali bez prava na povraćaj. 

"Žalili su nam se roditelji da uopšte nisu dobili rešenje i da su dobili manje para nego što su očekivali i da nemaju osnova da se žale jer nemaju rešenje..nekima je rešenje kasnilo, kasnila je uplata", navodi Soćanin, piše B92.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.