Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čip za kontracepciju od 2018. u upotrebi!

Naučnici iz Masačusetsa izumeli su novu vrstu kontracepcije za žene - kompjuterski čip koji se kontroliše daljinskim upravljačem!

  Izvor: Foto: Shutterstock


Čip za kontracepciju će se implantirati ispod kože žene (na nadlaktici, zadnjici ili stomaku), a uz pomoć jednog pritiska na dugme, oslobađaće malu dozu hormona levonorgestrela koji sprečava mogućnost začeća. Njegov rok trajanja je 16 godina, s tim da se, uz pomoć bežičnog daljinskog upravljača, u svakom trenutku može sprečiti njegovo dejstvo.


Na čipu dimenzija 20x20x7 milimetara nalaze se sićušni rezervoari hormona od po 30 mikrograma koji se, uz pomoć malog naelektrisanja, svakog dana oslobađaju u telo žene.

Jedna od prednosti ove kontracepcije, u odnosu na aktuelne metode sprečavanja trudnoće, jeste da nije potreban odlazak na kliniku ili u ambulantu kako bi se deaktivirala. Kada se čip ugasi žena postaje plodna onog momenta kada levonorgestrel napusti organizam!


"Mogućnost da uključite uređaj i isključite pruža određene pogodnosti za one koji planiraju svoju porodicu", ističe američki doktor Robert Fara, jedan od stručnjaka Tehnološkog instituta Masačusets.


Projekat je podržan od strane Bila Gejtsa i sledeće godine biće klinički testiran u SAD, a njegova široka upotreba se očekuje od 2018. godine.


Naredni izazov za ovaj tim je da obezbedi apsolutnu sigurnost uređaja za sprečavanje uključivanja ili isključivanja drugog lica bez znanja žene.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica