Čip za kontracepciju će se implantirati ispod kože žene (na nadlaktici, zadnjici ili stomaku), a uz pomoć jednog pritiska na dugme, oslobađaće malu dozu hormona levonorgestrela koji sprečava mogućnost začeća. Njegov rok trajanja je 16 godina, s tim da se, uz pomoć bežičnog daljinskog upravljača, u svakom trenutku može sprečiti njegovo dejstvo.


Na čipu dimenzija 20x20x7 milimetara nalaze se sićušni rezervoari hormona od po 30 mikrograma koji se, uz pomoć malog naelektrisanja, svakog dana oslobađaju u telo žene.

Jedna od prednosti ove kontracepcije, u odnosu na aktuelne metode sprečavanja trudnoće, jeste da nije potreban odlazak na kliniku ili u ambulantu kako bi se deaktivirala. Kada se čip ugasi žena postaje plodna onog momenta kada levonorgestrel napusti organizam!


"Mogućnost da uključite uređaj i isključite pruža određene pogodnosti za one koji planiraju svoju porodicu", ističe američki doktor Robert Fara, jedan od stručnjaka Tehnološkog instituta Masačusets.


Projekat je podržan od strane Bila Gejtsa i sledeće godine biće klinički testiran u SAD, a njegova široka upotreba se očekuje od 2018. godine.


Naredni izazov za ovaj tim je da obezbedi apsolutnu sigurnost uređaja za sprečavanje uključivanja ili isključivanja drugog lica bez znanja žene.