Ove lepe vesti saopštene su na konferenciji "AIDS 2014" u Melburnu, a predstavljaju do sada najveći napredak u borbi protiv ovog virusa i side.

"U ovom momentu, lekari ne znaju jesu li bebe potpuno izlečene jer se još uvek ne zna hoće li se virus HIV-a vratiti. Uzbuđeni smo zbog ovoga jer sada znamo da postoji mogućnost da, ukoliko osobe prime vakcinu na početku života, postoji mogućnost izlečenja", rekala je Šeron Levin, direktorka Konferencije. "Deset procenata ljudi koji su, takođe, primili vakcinu ranije danas ne koristi lekove i njihov virus je pod kontrolom. Ali ovo područje još treba istražiti. Najbolji način da se beba izleči od virusa jeste da se majka leči za vreme trudnoće."

VIŠE: Žene koje imaju HIV virus mogu roditi zdrave bebe

Prva beba koja je primila ovu vakcinu (2010. godine) je zvanično proglašena izlečenom 2013. Ona je odbila antiretrovirusne terapijske lekove, s tim da je prvu vakcinu primila kada je bila stara svega 30 sati. Nakon 29 dana, virus više nije u njenom telu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj YuMama Fejsbuk stranici.