Ukoliko presuda postane pravosnažna, Đurić će biti prvi lekar u Hrvatskoj koji će ići u zatvor zbog nesavesnog lečenja, iako su se i drugi suočavali s optužbama zbog svojih propusta.

Uz to, Đuriću je sudija Rafael Krešić izrekao i petogodišnju zabranu rada u struci pošto odsluži zatvorsku kaznu.

Posle trogodišnjeg suđenja, uz Đurića je zbog nesavesnog postupanja pri završetku porođaja osuđen ginekolog Ivo Balenović, ali uslovno na tri meseca zatvora.

Privatni ginekolog Predrag Đurić vodio je 2007. godine trudnoću porodilji u svojoj privatnoj ordinaciji, a porođaj je obavio u Kliničnoj bolnici “Merkur” u Zagrebu iako mu je ugovor s tom bolnicom bio istekao.

Sudija Rafael Đurić rekao je da je Đurić porođaj vodio nestručno i da zbog niza propusta nije uočio da porođaj treba obaviti carskim rezom.

Pošto su nastupile komplikacije, nije odmah pozvao dežurnog lekara Balenovića, a kad je to učinio dvojica lekara nisu se odlučila za carski rez, već za takozvani Kristelerov zahvat, pri čemu su porodilji slomili rebro, dok je dete zadobilo trajna emocionalna i psihomotorna oštećenja.

"Da se ovaj slučaj nije dogodio i da nismo saznali za njega, haos u bolnicama bi i dalje trajao. Zato se nadam da će ovu presudu čuti svi koji mogu da utiču na to da se u ovom području uvede red", rekao je sudija u obrazloženju presude, kako prenosi Mondo.