Prizori nagih žena koje na svet donose bebe su sve zastupljenije na Internetu, pa postoje i čitave stranice na društvenim mrežama koje su posvećene njima. Uprkos tome što predstavljaju prirodan i predivan čin i predstavljaju svetu najveće radosti koje su zadesile porodice na fotografijama, određeni broj korisnika društvenih mreža smatra porođaj ne bi smeo biti u toj meri javan.

Zbog toga ne čudi što je poslednja serija umetničkih fotografija australijske fotografkinje Džejn Mekri koja prikazuje neverovatne trenutke porođaja u vodi izazvala negodovanje na Fejsbuku. Štaviše, došlo je i do otvorene cenzure od strane kompanije Fejsbuk - korisnici koja ih je objavila je nalog bio suspendovan sve dok nije obrisala sporne fotografije!

Nedoslednost

Uprkos tome što je odnedavno dozvoljeno objavljivanje fotografija dojenja na Fejsbuku, zabeleženo je nekoliko slučaja uklanjanja istih.

Međutim, oni kojima se dopao rad ove umetnice postavili su jednostavno pitanje – ako treba zabraniti fotografije nagih žena koje se porađaju, zašto se niko ne protivi fotografijama nagih glumica, pevačica i starleta? Tako niko ne vidi problem u tome što se Rijana na crvenom tepihu pojavila u providnoj haljini, što je ćerka Brusa Vilisa Skaut šetala ulicom toples i što su se fotografije i jedne i druge koje su nastale u tim prilikama pojavila na Fejsbuku. S druge strane, fotografija žene koja donosi dete na svet izaziva kontroverze.

Pročitajte Yumamin intervju s fotografkinjom porođaja Džejn Mekri

Kako prenosi britanski portal Best Daily, na fotografijama Australijanke Džejn Mekri je sporno to što je majka naga i što bazenom u kojem se porađa plivaju fekalije. Tek nekolicina korisnika društvenih mreža je primetila nešto daleko važnije: ponosna mama je snažna, srećna i hrabra, ona je samouverena, pruža ruku ka svojoj bebi i predstavlja potpunu suprotnost uobičajenoj predstavi porodilje, koja obično važi za slabašnu, uplašenu i iscrpljenu.

Zato, smatraju neki od onih koji su odušeljeni radom ove fotografkinje, svaka žena mora da vidi ove fotografije i prepozna porođaj kao predivan čin, a žene kao hrabra i sposobna bića.

Pogledajte fotografije Džejn Mekri i recite nam smatrate li da je ovaj sadržaj neprimeren i da li je eksplicintniji od fotografija nagih lepotica...

Za razliku od fotografija koje prikazuju poznate lepotice bez odeće i u izazovnim pozama, one kojima su ovekovečeni trenuci rađanja dece bivaju cenzurisana i kritikovana. Poslednji takav slučaj zabeležen je u vezi s fotografijama umetnice Džejn Mekro.