Kako navode strani mediji, ova pomama bi se mogla objasniti odličnim genetskim materijalom koji mladi Danci prenose. Uz to, nije mali broj Danaca koji se odlučuju da postanu donori jer dobijaju 30 funti po donaciji.

"Ovo se pretvara u pravu invaziju Vikinga. Nekada su nas osvajali preko brodova, a sad to rade putem sperme", kaže u šali doktor Alan Pejsi sa Univerziteta u Šefildu. "U našoj zemlji, samo jedan od 20 muškaraca je podoban za doniranje sperme, jer je potrebno da njegova semena tečnost bude visokog kvaliteta, a za to je potrebno proći kroz brojna testiranja. Mnogi se rado odlučuju za spermu danskih donatora, pogotovo zato što imaju veliki izbor", otkriva dr Alan Pejsi.

Jedan od parova koji se odlučio da se na ovaj način ostvari u ulozi roditelja otkrio je u razgovoru za medije da je prezadovoljan krajnjim ishodom. U Engleskoj su, naime, oni morali da čekaju donirani materijal oko deset godina, zbog čega su se, tragajući za bržim rešenjem, obratili Dancima.

"Ukoliko želite decu, a ne možete da ih imate, to vam može uništiti i vezu i život. Nama se dopalo to što dete, recimo, neće moći tek tako da naiđe na svog brata po ocu i bili smo vrlo uzbuđeni što ćemo dobiti malog Vikinga", zaključio je par.