Udruženje "Cetinje" iz Beograda uz podršku udruženja "Dušan Vukotić" iz Zagreba i Jugoslovenske kinoteke, uz projekciju filmova iz opusa Vukotića, izložiće crteže, skice, rukopise, monografije, fotografije, lične predmete i dokumenta ovog svetski proslavljenog autora koji se smatra najnagrađivanijim filmskim stvaraocem sa prostora bivše Jugoslavije.

Autor više od sto animiranih, igranih i kombinovanih filmova, Vukotić je 1962. godine dobio nagradu "Oskar" za film "Surogat". Za film "Igra" dobio je nagradu UNICEF-a, dobitnik je još oko 150 nagrada.

Filmski kritičari ocenili su da je pođednako uspešno komunicirao sa stručnom javnošću i "prosečnim" gledaocem, jer su njegovi filmovi imali u sebi ne samo nešto "magično i fluidno" nego i "dušu".

Kao autor animiranih filmova stekao je svetsku slavu i ugled jednog od najvećih stvaralaca osme umetnosti druge polovine 20. veka. Njegovi filmovi "Koncert za mašinsku pušku" i "Osvetnik" (1958.), "Krava na mesecu" i "Pikolo" (1959.), "Igra" (1962.), "Mrlja na savesti" (1967.), "Opera Kordis" (1968.), "Skakavac" (1975.) su u svim antologijama svetske kinematografije.

O obimnom filmskom opusu i fantastičnom stvaralačkom svetu Vukotića napisao je više od 20 monografija, a poslednja je objavljena pre dva meseca u Zagrebu., piše Tanjug.