Petovalentnih vakcina „pentaksim“ i „infariks“, koje se deci daju za zaštitu od difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize, u našim domovima zdravlja neće biti do kraja godine, jer kompanije koje ih proizvode, britanski „Glakso Smit Klajn“ i francuski „Sanofi Paster“, nisu imale količine koje su bile potrebne Srbiji. Kao alternativa za petovalentnu vakcinu koristiće se Torlakova trovalentna sa dve dodatne komponente.

"Republički fond za zdravstveno osiguranje je raspisao tender za petovalentnu vakcinu za 2015. godinu mnogo ranije, čak deset meseci, tako da očekujemo da će od 1. januara 2015. godine sva deca moći da se vakcinišu o trošku RFZO. U međuvremenu, deca će dobiti Torlakovu trovalentnu vakcinu sa dve dodatne komponente, a jedina razlika je u komfornosti. To znači da neće biti samo jedno bockanje, ali kvalitet je isti" kažu iz RFZO.

Za one koji insistiraju na petovalentnoj vakcini dobra vest je da će se uskoro pojaviti u privatnim apotekama. Ipak, roditelji moraju da budu oprezni sa čuvanjem vakcina, piše Kurir.

"Roditelji koji je budu kupovali moraće da je čuvaju na hladnom. Nikako je ne smeju nositi u džepu, jer se tako uništava i postaje obična voda, bez dejstva", upozoravaju iz RFZO.