Američka glumica Odra Mekdonald je u nedelju uveče dobila svoju četvrtu nagradu Toni, ali je za svetske medije to bila sporedna vest o ovom važnom trenutku u životu glumice, pre svega zahvaljujući emotivnom govoru koji je ona održala prilikom zahvaljivanja.

Naime, Odra je u detinjstvu patila od hiperaktivnog poremećaja (ADHD), a njeni roditelji su odbili da joj daju propisane lekove za ovo stanje.

"Želela bih da se zahvalim svojoj mami i svom tati koji je na nebu što nisu poslušali doktore i nisu dali lekove svojoj hiperaktivnoj devojčici, što su otkrili šta je ona zapravo i odveli je u pozorište", rekla je četrdesettrogodišnja glumica.

Njene slavne kolege su joj aplaudirale, dirnute ovim rečima, ali mame širom sveta nisu reagovale na isti način. Odrin govor pokrenuo je raspravu na Internetu i izazvao veći broj blogova i negativnih komentara majki dece koje pate od hiperaktivnog poremećaja.

Kako da znam da li je moje dete hiperaktivno?

Tako je Belinda Luskombe, blogerka sajta magazina "Tajm", napisala dirljiv tekst pod nazivom "Izvini, Odra Mekdonald, ali mom detetu su potrebni lekovi za ADHD", koji počinje rečima: "Zar ti to što si neverovatna nije dosta? Zar moraš da počneš da propisuješ lekove?".

"Sigurna sam da nisi osudila mene i druge zabrinute roditelje kada si se zahvalila svojim roditeljima jer ti nisu davali Ritalin. Sigurna sam da nisi pokušavala da nam propišeš nešto na bini. I, očigledno, ti si uspela uprkos svim prognozama. Ali, prokletstvo, nisi nam ničim olakšala život pun teških odluka", napisala je Luskombe.

Ovo je samo jedna od reakcija na govor koji je Mekdonaldova održala, a većina smatra da ona nije trebalo da javno izjašnjava na taj način jer ima roditelja kojima je teško da daju svojoj deci lekove za ADHD, a za njihovo dobro moraju to da čine.

Ipak, glumica nije ignorisala ove reakcije, već je i sama napisala članak za "Tajm", kojim je pokušala da objasni svoje reči.

"Odluka o tome hoćete li dati svom detetu lekove ili ne je veoma lična, teška i subjektivna. Ono što uspeva s jednim detetom neće nužno uspeti i u slučaju nekog drugom. Na kraju krajeva, kao roditelju, važno vam je samo da učinite sve što je u vašoj moći da pomognete svom detetu", piše Mekdonaldova.

Ona je dodala da je, dok je stajala na pozornici, ugledala svoju majku i njene oči pune suza i osetila potrebu da joj se zahvali što je od nje napravila ženu kakva danas jeste.