Hil je stvorio jednog od najpopularnijih likova dečje književnosti – psa Žuću, a knjige o njemu prevedene su na više od 60 jezika i prodate u više od 60 miliiona primeraka širom sveta. Četrnaest knjiga iz ove serije izdato je i u Srbiji, od strane "Kreativnog centra".

Za Hilova dela o Žući karakteristična je jednostavnost, a jednostavan je i njegov originalni izum – autor je, naime, nacrtao prozorčić ispod kojeg se nalazi crtež, zbog čega čitanje njegovih knjiga postaje svojevrsna igra traganja. To se smatra jednim od prvih dela s interaktivnim dodacima.

Erik Hil rođen je u Londonu, ali je početkom Drugog svetskog rata postao stanovnik jednog engleskog sela. Kasnije se vratio u London, gde se zaposlio u jednom studiju za ilustraciju, da bi potom postigao uspešnu karijeru kreativnog direktora i ilustratora. U svetu dečje književnosti se našao slučajno – želeći da napiše knjigu za svog sina, osmislio je duhovite crteže s prozorčićima. Njegov sin Kristofer je uživao u njima i to porodično uživanje u književnosti je rezultovalo stvaranjem lika Žuće.

Hil je neretko sebe nazivao Žućinim tatom, a 2008. godine mu je uručena nagrada OBE (Order of British Empire) za pomaganje razvoja pismenosti kod dece.