Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je batina iz raja izašla?

U Crnoj Gori je sprovedena anketa o tome koliko je fizičko kažnjavanje kao vaspitni metod zastupljeno u društvu, a rezultati do kojih su Unicefovi istraživači došli pokazali su veoma loše stanje.

 Izvor: Foto: Profimedia

Ispitano je ukupno 4.052 domaćinstva u čitavoj zemlji i dodatnih 615 domaćinstava u romskim naseljima gde je utvrđeno da je stanje slično, odnosno 11 odsto roditelja koristi nenansilne, a 64 odsto pribegava nasilnim metodama.

Takvi podaci izazivaju zabrinutost, jer nasilni načini disciplinovanja dece utiču da dete ima loš stav o sebi - podrivaju samopouzdanje i samopoštovanje deteta, dovode do negativnih osećanja prema roditelju koji koristi nasilne metode, narušavaju poverenje koje dete ima u roditelja.

Istraživanje iz 2013, ipak, pokazuje da je ostvaren napredak u odnosu na prethodno istraživanje te vrste koje je sprovedeno 2005. godine, piše portal Mondo.me.

Kako upozorava Unicef još postoje određene oblasti u kojima je potrebno ostvariti napredak, a koje se odnose na razvoj dece u ranom detinjstvu, dečju zaštitu, obrazovanje i zdravlje.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica