U "Vini Vinigu", restoranu koji je juče otvoren u londonskom okrugu Klepam, odrasli neće moći da uživaju u obroku, već će uživati sa svojim bebama dok one ručaju.

Naime, osnovna ideja kompanije "Elina kuhinja", koja je otvorila ovaj restoran, bila je da obroke učini zabavnim i da bebe kroz igru formiraju zdrave navike u ishrani. U njemu se nalazi i senzorni prostor, u kojem će zaposleni ohrabrivati svoja male goste da se igraju i istražuju pre nego što zauzmu svoje mesto. Takođe, stručnjaci za ishranu pružaće roditeljima neophodne informacije kako bi i sami pripremali zdrave obroke svojim bebama koje prestaju da piju majčino mleko.

"Ukoliko možete uključiti mališane u proces pripreme hrane, recimo da im date voće i povrće da se njima igraju", objasnila je Kler Bejsli, nutricionista za bebe. "To što će videti, dodirnuti i pomirisati hranu će ih uključiti, a oni će zato biti spremniji da probaju nove ukuse."

Hranilice u kojima će sedeti mali gosti "Vini Vininga" imaju interaktivne table, pomoću kojih će oni sami praviti svoj digitalni meni. Reč je o svojevrsnom jelovniku koji je poslednja reč tehnike i napravljen je upravo za potrebe beba.

"Znamo da će predstavljanje novih ukusa mališanima pomoći da probaju mnoštvo različitih i uzbudljivih jela, pa će ih ohrabriti da, kad odrastu, jedu zdravije", smatra Bejslijeva. "Zbog toga je veoma važno upoznati ih s novom hranom, naročito s aromatičnim povrćem poput brokolija i karfiola, i to svakog dana tokom prvih nekoliko nedelja kada prestanu da sisaju."

Deca u Engleskoj sada će moći da razvijaju zdrave navike u ishrani, zahvaljujući neodoljivo i praktično uređenom restoranu za bebe! One će same birati svoje obroke i uživati u igri, a stručnjaci za hranu biće dostupni za konsultacije.