Povodom Dana menstrualne higijene, koji je u svetu obeležen 28. maja, ova nemačka organizacija, čiji je cilj podizanje svesti o funkcionisanju ženskog tela i menstrualnog ciklusa, objavila je statistiku koja ističe problem mnogih žena širom planete – kako voditi računa o ličnoj higijeni u "onim danima".

Tako je objavljen podatak da u Indiji majke iz siromašnih porodica neretko moraju da biraju između kupovine mleka za svoju decu i uložaka koji će im pomoći da prebrode dane menstruacije. U Africi jedna od deset tinejdžerki ne ide na nastavu kada ima menstruaciju i vraća se u školu tek kada krvarenje prestane, a u Iranu 48 odsto devojčica misli da je mentruacija bolest.

Organizacija WASH United, čiji je slogan "Razbijanje krvavog tabua: Počnimo razgovor o menstruaciji", kao jedan od svojih osnovnih ciljeva navodi pomoć tinejdžerkama i mladim ženama koje nisu u mogućnosti da pravilno sprovode ličnu higijenu na početku ciklusa.

"To što nemaju pristup higijenskim ulošcima nije samo problem zbog zdravstvenih pitanja, to utiče i na budućnost ovih devojčica", prenosi Hafington Post.

Kao primer loše edukacije i opremljenosti, ovaj američki sajt navodi probleme s kojima se susreće šesnaestogodišnja Lidija iz Ugande, koja se nada da će jednog dana postati lekar. Ova ambiciozna devojčica priznala je za "Gardijan" da se, iako je veoma motivisana da u svojoj nameri uspe, plaši da će joj u tome odmoći to što propušta veliki broj časova. Svaki put kada dobije menstruaciju, Lidija ostaje kod kuće i čeka da ona prođe kako bi mogla normalno da nastavi svoj život.

Uz to, u njenoj školi, koju pohađa dve hiljada učenika oba pola, postoji samo četiri toaleta, namenjena i dečacima i devojčicama, zbog čega se Lidija i njene drugarice plaše da će ih dečaci videti u nekoj neprijatnoj situaciji i zadirkivati ih.

Svi uključeni u projekat podizanja svesti o menstruaciji i higijeni nadaju se da će promocija Dana menstrualne higijene pomoći javnosti da se bolje upozna s time kakve sve posledice nosi neadkevatna nega.

"Menstrualna higijena nije isklučivo problem žena i devojčica", kaže Neli Lukale, medicinska sestra iz Kenije. "To je nešto što može uticati na čitave porodice, društva i države jer kada devojčice i žene napreduju – svi imaju korist!"

U Indiji se za menstrualnu higijenu bori Arunčalam Muruganantam, koja je svoju brobu za podizanje svesti o ovom važnom pitanju počela još 1998, kada je ukazala na to zbog čega su ulošci neophodni. Naime, njene mlade sunarodnice nisu mogle da priušte higijenske uloške, te su koristile krpe toliko prljave "mnogi njima ne bi obrisali ni skuter", kako ona kaže.

Muruganantamova naglašava da je potrebno reagovati što pre i pomoći devojčicama da opreme svoj dom ulošcima.

"Zašto čekati da one postanu žene?", pita se ova aktivistkinja. "Zašto ne osnažiti te devojke?"