Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili način da podstaknete mališane da jedu povrće

Stručnjaci Univerziteta u Čikagu sproveli su istraživanje kojim su utvrdili jednostavan način da mališani redovno konzumiraju zdravu hranu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Većina roditelja pokušava da privoli dete da pojede nešto voća ili povrća objašnjavajući kako se od toga raste, da će biti snažni...

Istraživanje Univerziteta u Čikagu, u kome su učestvovala deca starosti između tri i pet godina, pokazalo je da su manje šanse da mališani pojedu namirnice za koje im govorite da su zdrave. I izgleda da razlog za to nije dečji inat!

Naime, mališani uglavnom veruju da namirnice koje će od njih načiniti Popaja jesu zdrave, ali nauštrb ukusa, prenosi Mondo.

Zato stručnjaci preporučuju da roditelji jednostavno stave ove namirnice u tanjir bez ikakvih daljih objašnjenja.

"Ako kažete deci da će ih određena hrana učiniti jakim, oni će zaključiti da ona verovatno nije baš ukusna i odbijaće da je jedu. Zato im recite da su te namirnice ukusne i ne objašnjavajte im ništa više od toga", prepručuju autori studije dr Majkl Majmaran i dr Ajelet Fišbah.

Kako bi ispitali ovu tvrdnju, njih dvojica sproveli su nekoliko eksperimenata u Ilinoisu.

U jednom od eksperimenata, istraživači su pričali deci dve različite verzije iste priče, o devojčici Tari koja je jela keks svakog dana pre nego što bi počela igru sa drugarima. U jednoj grupi mališana istraživači su se, prilikom pričanja priče, fokusirali na to koliko je keks zdrav i kako je devojčica od njega postala izuzetno snažna.

Rezultati studije pokazali su da je pretpostavka autora bila tačna - nakon toga, deca su jela manje zdravog keksa koji je predstavljen kao zdrav.

Većina mališana zdravu hranu  povezuje sa frazama "bićeš snažan", "dobro je za tebe", "porašćeš od toga", "daće ti energiju", ali smatraju da namirnice "od koji se raste i jača" nisu baš najukusnije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica