"Mogu da podelim lepu vest sa vama, 'Torlak' je učestvovao na tenderu koji je raspisan za nabavku petovalentne vakcine za narednu godinu i dobili smo informaciju da smo pobedili na tenderu", rekla je direktorka "Torlaka" Vera Stojiljković.

Ona je dodala da će tih vakcina biti dovoljno za narednu godinu, prenosi MONDO.

"Vakcina je nabavljena u odgovarajućem broju od 'Sanofi Pastera', tačno onoliko koliko je Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović-Batut' propisao da je neophodno za našu decu da se vakcinišu ", rekla je Stojiljković.

Petovalentne vakcine daju se deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize.

Izmenom kalendara vakcinacije petovalentne vakcine trebalo je da se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nabave i ove godine, ali su proizvođači obavestili zdravstveni fond da nisu u mogućnosti da ih isporuče za ovu godinu, jer je, kako su objasnili, tender kasno raspisan.

Petovalentne vakcine "infarniks" i "pentaksim" jedina dva proizvođača "Glakso Smit Klajna" i "Sanofi Pastera" roditelji su mogli da kupe u slobodnoj prodaji u apotekama, po ceni od 3.700 dinara po dozi (vakcina se daje u tri doze).

Početkom aprila zavladala je nestašica vakcina u slobodnoj prodaji. Predstavnici proizvođača u Srbiji tada su nestašicu objasnili time što su računali da će zdravstveni fond nabaviti vakcine za domove zdravlja, tako da nisu planirali količine za slobodnu prodaju.