U susret 45. Međunarodnog susreta dece Evrope, otvoren je konkurs za škole domaćine. Svaka škola biće domaćin jedne evropske države, a deca, članovi grupa, biće smeštena u porodicama svojih vršnjaka iz beogradskih škola. Uz to, otvara se i 16. Međunarodni likovni konkurs, čija je tema, kao i uvek, „Rečnik prijateljstva“. Na konkurs svake godine pristigne više hiljada radova dece iz čitavog sveta, a zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom, kao i pohvalama, u pojedinačnoj kategoriji i kategoriji kolekcija, nagrađuju se radovi dece uzrasta od 4 do 18 godina.

Izložba nagrađenih radova predstavlja jedinstvenu pohvalu dečjem likovnom stvaralaštvu i jasno svedoči o autentičnoj vizuelnoj kulturi detinjstva, navode organizatori manifestacije.

Takođe, 20. maja će, od 13 časova, biti održana kreativna radionica u OŠ "Milena Pavlović Barili".

Prijave za likovni konkurs i konkurs za škole domaćine moguće su putem formulara koji ćete pronaći na sajtu Dečjeg kulturnog centra.

Međunarodni susret dece Evrope održava se svake godine od 2. do 5. oktobra, kada Beograd postaje dečja prestonica Starog kontinenta. Ova manifestacija ustanovljena je davne 1969. godine, povodom Svetskog dana deteta, a u njoj učestvuju deca iz gotovo svih evropskih zemalja. Oni glume, pevaju, igraju i, iznad svega, dobro se zabavljaju.

Osnivač i pokrovitelj "Radosti Evrope" je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd.