Grupa nezadovoljnih roditelja juče je ministru prosvete Srđanu Verbiću predala 15.420 potpisa za ukidanje trećeg, kombinovanog testa na maloj maturi. Verbić je roditeljima priznao da je saglasan sa većinom njihovih argumenata za ukidanje ovog testa, ali da iz tehničkih razloga to nije moguće ostvariti.

"Ministar nam je posvetio punu pažnju i pažljivo saslušao sve što smo imali da kažemo. Rekao je da nas potpuno razume, čak je dodao da je saglasan sa većinom naših argumenata. Ipak, objasnio je da iz tehničkih razloga nije u mogućnosti da u potpunosti odgovori zahtevu za ukidanje trećeg testa i predložena je kompromisna ideja po kojoj se treći test ne bi bodovao. Time bismo postigli da deca rasterećeno rade treći test, a da se istovremeno dobije uvid u to koliko naše škole mogu da osposobe đake za takvo testiranje", rekao je za “24 sata” Miodrag Ribić, roditelj i nastavnik srpskog jezika koga je ekipa “24 sata” prvog zatekla kako izlazi sa tajnog sastanka u Nemanjinoj 22.

Budući da je do polaganja male mature ostalo još samo mesec dana, Verbić je objasnio da je verovatno kasno da se promeni i sistem bodovanja, ali da će ubuduće roditelji biti više uključeni u donošenje odluka koje se tiču obrazovanja njihove dece. To bi značilo da odluka o trećem testu za narednu školsku godinu još nije konačna.

Roditelji su ministru izneli osam glavnih argumenata zbog kojih smatraju da treći test treba ukinuti. Između ostalog su naveli da male maturante u školama teraju da bubaju, a onda od njih očekuju da na završnom ispitu povezuju gradivo. Za samo tri dana učenici polažu tri testa iz sedam predmeta, a takvo opterećenje je neodmereno za petnaestogodišnjake, dalje navode roditelji. Među argumentima je i taj da pripremna nastava nije dovoljno jasno data školama, pa je neke izvode u toku redovne nastave, a neke uopšte ni nemaju pripremu.

"Nadamo se da će ministar poštovati naših 15.000 potpisa i naše argumente sa kojima se i on u velikoj meri saglasio, kao i da tehničke stvari neće prevagnuti nad interesom đaka", zaključuje Ribić.