Izvor: Kurir

Ministar Srđan Verbić izjavio je danas da će odluku o nastavku nastave u školama doneti lokalne samouprave i dodao da u ovom trenutku nastavu ne treba organizovati po svaku cenu.


Verbić je rekao da nastavak školske godine u ovom trenutku nije prioritet već da je važno da se svi učenici i nastavnici uključe u rešavanje situacije u Srbiji.


Nije važno da sutra držimo časove matematike, biologije ili engleskoj jezika, već je jako važno da pričamo o ovome što se dogodilo, da vidimo kako možemo svi zajedno da pomognemo , izjavio je ministar prosvete.


On je objasnio da će lokalne samouprave doneti odluku za svaku opštinu i školu o tome da li će sutra biti nastave.


U Šapcu neće biti nastave dok traje vanredna situacija

Krizni štab grada Šapca doneo je danas odluku da dok traje proglašenje vanrednih mera u Srbiji neće razmatrati mogućnost pokretanja nastave u školama ili vrtićima.


"Stanje u gradu Šapcu je stabilno, reka je obuzdana i zadnje što nam treba jeste da se roditelji brinu za svoju decu ako bismo dozvolili da pojedine škole ili čak sve krenu sa nastavama. Zato će biti obustavljena nastava, kao i rad vrtića dok traje krizna situacija u Srbiji", rekao je zamenik predsednika tog Štaba Boban Birmančević agenciji Beta.


Prema njegovim rečima, stanje na reci Savi kod Šapca je pod kontrolom, a reka je u stagnaciji. Trenutni vodostaj na Savi je 658 centimetara, a reka opada jedan centimetar na sat vremena.Birmančević je rekao da nasipi u tom gradu mogu projektovano da izdrže nalete reke i do 700 centimetara, kao i da se predviđa da će talas iz Hrvatske i Bosne biti znatni niži.


Prema rečima stručnjaka Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nivo Save kod Šapca na vrhu poplavnog talasa ne bi trebalo da pređe 680 centimetara, što je granica koja se realno brani.Nasip na Savi kod Šapca u dužini 30 kilometara je stabilan, a kritične tačke ojačavaju se dodatno džakovima sa peskom.