Aplikacija funkcioniše tako što praćenjem ciklusa žene svakog dana predlaže jelovnik koji će povećati izglede da će doći do začeća devojčice i pokazuje procentualnu verovatnoću za to. Preuzimanje ove neobične aplikacije košta 9,99 dolara, prenose američki mediji i naglašavaju da je dizajner aplikacije Alen Hanaš imao pomoć u vidu dvaju uglednih britanskih univerziteta.

Naime, ovi univerziteti sproveli su istraživanje na nasumičnom uzorku od 740 žena koje su nosile svoje prvo dete i čije su navike u ishrani pratili čitavim tokom trudnoće. Rezultati istraživanja pokazali su da je 56 procenata trudnica koje su unosile manje natrijuma i kalcijuma rodilo devojčice. Hanašova aplikacija osmišljena je, potom, u skladu s rezultatima istraživanja i na osnovu podataka dobijenih tim putem. Uz to, on ističe da se korišćenje aplikacije pokazalo korisnim u čak 81 odsto slučajeva.

Međutim, američka medicinska javnost nema poverenja u „StorkDiet/Girl“, a dr Gilbert Veb iz bolnice „Mersi“ u Sent Luisu ističe da je to slučaj sa svim „kućnim“ metodama kojima se, navodno, povećavaju izgledi za začeće deteta određenog pola.

„Možda ova aplikacija može dati neku blagu prednost mogućnosti dase začne devojčica, ali neće napraviti veću razliku“, smatra Veb i upozorava da ova i slične aplikacije ne mogu biti stopostotno precizne.