Reč je o godišnjem događaju, koji se u evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije obeležava deveti put i čiji je cilj jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

“Obavezna  imunizacija osoba određenog uzrasta u našoj zemlji sprovodi se protiv deset zaraznih bolesti: tuberkuloze (BCG), velikog kašlja, difterije, tetanusa (DTP, DT, dT), dečje paralize (OPV, IPV), morbila, rubeole, mumpsa (MMR),  hepatitisa B (HB) i infekcija izazvanih bakterijom hemofilus influence tip B (Hib)”, ističu iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Vakcinacija je, zapravo, postupak unošenja uzročnika bolesti ili njihovih delova u organizam s ciljem da se izazove reakcija imunog sistema i razvije otpornost na te uzročnike i na bolesti, slična onoj koja se stiče prirodnim putem u slučaju obolevanja, objašnjavaju iz “Batuta”.

“Imunizacija predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti jer se imunizacijom kontrolišu, odstranjuju i na kraju iskorenjuju mnoge zarazne bolesti. Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto i obuhvatiti više dece na nivou celokupne populacije radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, od kojih neke ostavljaju trajna oštećenja ili dovode do smrtnog ishoda”, navedeno je u zvaničnom saopštenju Ministarstva zdravlja Republike Srbije.