Učenici jednog odeljenja trećeg razreda Prve osnovne škole iz Valjeva kao zadatak na času srpskog jezika napisali su priče imaginarnih avantura koje su pretočene u knjigu.

Naime, nakon što je učiteljica Jelena Milinković prepoznala potencijal simpatičnih priča, ideju o stapanju u celinu podelila je sa roditeljima učenika koji su prikupili novac za štampanje knjige pod nazivom "Avanture III2".

S obzirom da je ovaj projekat u rekordnom roku naišao na veliko interesovanje medija čitava priča dostigla je viši nivo.

Na promociji knjige koja je održana u utorak uveče, učenici su se pobrinuli da zabave goste, pa su tako napravili pravu malu priredbu koja je između ostalog sadržala i dramatizovane delovi knjige.

“Na jednom času srpskog jezika, trebalo je da zajedno napišu sastav na temu Avanture III2. Posvađali su se oko detalja i učiteljica im je naredila da svako napiše sastav za sebe. Ispostavilo se da su mnogi poklopili, pa ih je petoro pisalo o Marsovcima, petoro o zakopanom blagu, vešticama… Učiteljica je rešila sve priče da spoji, mališani da ilustruju, a roditelji da se organizuju i nađu štampariju i sponzore. Tako je sve počelo”, otkrili su nam roditelji.

Knjiga "Avanture III2" odštampana je u 125 primeraka, od kojih je prodato oko 60, a ostatak podeljen deci, roditeljima, kao i sponzorima.

Prihod su mališani namenili za one kojima je novac najpotrebniji, pa je tako skupljenih 12 hiljada priloženo za lečenje devojčice Ivane Spasojević kojoj je hitno potrebna operacija.

Odeljenje za primer i ponos obećalo je da je ovo samo početak humanitarnog rada, kao i sličnih simpatičnih aktivnosti.