Godišnji konkurs za vrtiće biće raspisan 5. maja, a roditelji će moći da predaju dokumenta do 16. maja, kažu za "Večernje novosti" u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Prema podacima Sekretarijata, prošle godine je u jasle i vrtiće upisano 13.821 dete, pa se i ove godine očekuje približno isti broj mališana.

U zahtevu za upis u obdanište roditelji navode tri predškolske ustanove u koje žele upisati dete. Uz zahtev, potrebno je da svi predaju izvod iz matične knjige rođenih, a ostala dokumenta zavise od toga da li se radi o zaposlenim roditeljima, privatnicima, umetnicima, studentima ili o deci iz osetljivih grupa.U Beogradske vrtiće ide oko 60.000 mališana. Roditelji ostvaruju mnogobrojne popuste na boravak dece u predškolskoj ustanovi. Najniža cena koju plaćaju je 593 dinara za mesec dana, dok je najveći iznos 9.705 dinara.

Prema rečima Snežane Ðurić, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, u toku je restrukturiranje grupa, posle čega će se znati koliko dece prelazi iz jasala u vrtić, pa i koliko će biti mesta. Ove godine biće povećani kapaciteti zbog otvaranja novih vrtića u Stublinama, na Novom Beogradu i u naselju "Stepa Stepanović".

"Izgradnjom tri vrtića i rekonstrukcijom "Cicibana" na Voždovcu, povećan je kapacitet za 1.000 novih mesta", naglašava Ðurić. "Na majskom konkursu imaju pravo da konkurišu i roditelji, čiji su mališani rođeni u oktobru, novembru i decembru 2013. godine."

Kako ističe Ðurićeva, deca se u vrtić upisuju tokom cele godine, u skladu sa kapacitetom objekta. Konkurs se raspisuje jednom godišnje, obično je to u maju, a upisne komisije odluke o prijemu dece donose u zavisnosti od broja zahteva. Tako se, recimo, komisija na Zvezdari sastaje jednom mesečno, a u Zemunu čak jednom nedeljno.