Iako je mobing poslednjih godina predmet interesovanja javnog mnjenja i velikog broja zaposlenih, čini se da njegovo značenje mnogima još uvek nije sasvim jasno. Mobing je prisutan u svim poslovnim strukturama i podrazumeva psihičko zlostavljanje određene osobe/a najčešće od strane rukovodećih organa, ali i kolega koji su na istom hijerarhijskom nivou. Ovakav neprijateljski i neetičan vid ponašanja ispoljava se u radnom okruženju na najrazličitije načine.

Centar za dostojanstven rad (CDR) je nevladino i neprofitno udruženje pravnika i stručnjaka iz drugih oblasti društvenih nauka, ekonomista i psihologa, osnovano sa ciljem da svojim programima, projektima i ukupnom javnom delatnošću promoviše pravo na dostojanstven rad i zdravu i bezbednu radnu okolinu kao preduslova ostvarivanju ljudskih prava, moderne tržišne privrede i demokratskog društva.



Kako bi se zaposlene trudnice i mame detaljnije upoznale sa ovim problemom, u nedelju, 6. aprila, od 17 do 19 časova u Shiva Shakti joga studiju održaće se radionica pod nazivom "Mobing: šta je i kako se zaštititi"

Radionicu će voditi Aleksandra K. Petrović, direktorka Centra za dostojanstven rad, saradnica na Klinici za radno pravo Pravnog fakulteta Union u Beogradu, autorka više naučnih i stručnih članaka na temu sprečavanja zlostavljanja na radu i mama dva dečaka, Veljka i Vukše.

Pre radionice tim kampanje P(b)ravo za mame će ukratko predstaviti kampanju čiji je cilj promena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koja bi omogućila da zaposlene majke više ne čekaju po nekoliko meseci na isplatu prve naknade posle porođaja, u trenutku kada su im životni troškovi naglo povećani. Kampanju p(b)ravo za mame Centar za mame sprovodi sa udruženjima Srbija u pokretu i Roditelj.


Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je da svoj dolazak najaviti putem mejla: centarzamame@gmail.com