Kako prenose domaći mediji, iz kompanije „Glakso Smit Klajn“ saopšteno je da je do nestašice došlo jer za ovu godinu nije planirana slobodna prodaja ove vakcine budući da je najavljeno da će se tokom 2014. godine sprovoditi vakcinacija o tršku zdravstvenog osiguranja. Tako su se roditelji čija su deca primila prvu dozu petovalentne vakcine u problemu jer ne mogu da dođu do druge dve doze neophodne za revakcinaciju.

Predsednik privatnih apoteka Dragutin Rajevac ističe da petovalentne vakcine nema u apotekama je je nema ni u veledrogerijama.

„Jedino što mogu da posavetujem roditelje je da što pre nabave preostale dve doze, ukoliko je još u nekoj apoteci ostalo, i da ih čuvaju u frižideru. Ukoliko je dete primilo petovalentnu vakcinu, treba i da se revakciniše istom“, objasnio je on.

Kako ističe rukovodilac centra za informacije o lekovima „Apoteke Beograd“ Milana Dučić, u poslednjih nedelju dana je povećana potražnja za ovom vakcinom, ali se ona ne može pronaći na rafovima apoteka.

Ipak, proizvođači negiraju da je došlo do nestašice na svetskom tržišu, već napominju da petovalentne vakcine u Srbiji nema jer nije ni planirana za slobodnu prodaju.

„U većini zemalja u kojima poslujemo, isporuke za 2014. godinu su ugovorene na tenderima zaključenim do sredine 2013. godine“, navodi se u saopštenju kompanije „Glakso Smit Klajn“ i ističe značaj blagovremenog raspisivanja tendera za vakcine koji bi trebalo da uzme u obzir vreme proizvodnje vakcina.

"Raspisivanje tendera početkom tekuće godine za isporuku odmah nakon zaključenja tenderskog procesa, ne kreira mogućnost da se novouvedene vakcine u kalendar isporuče u roku koji je kraći od vremena proizvodnje", naglašavaju u ovoj kompaniji.