Debi Elnatan posmatrala je probleme s kojima se njen sin Rotem susreće dok pokušava da napravi prve korake i, prirodno, osetila veliku tugu. Ona je pokušavala da mu pomogne na različite načine i nakon kraćeg promišljanja se dosetila kako će Rotemu hodanje postati lakše. Osmislila je pojas koji dele dete i roditelj i pomoću kojeg mame i tate mogu biti i fizička podrška detetu dok uči da hoda.

Danas, ovaj Debin izum osvaja svet! On je patentiran pod imenom "Firefly Upsee" i pomaže deci sa svih strana planete.

"Iz mog bola i očaja rodila se ideja da napravim ’Firefly Upsee’ i presrećna sam što se taj plan ostvario", kaže Rotemova mama.

Izum funkcioniše tako što dete pravi korake zajedno s roditeljima i sve vreme ima neophodnu i stabilnu potporu zahvaljujući kojoj ne pada i uspeva da se osnaži. Iskustva roditelja sa svih strana sveta pokazuju da bi "Firefly Upsee" mogao umnogome uticati na razvoj mališana s invaliditetom koji otežava hodanje.

"Zahvaljujući njemu, možemo da radimo mnogo toga i posećujemo mesta koja ranije nismo mogli", otkriva Stejsi Vorden iz kolorada, čiji petogodišnji sin Noa, takođe, pati od cerebralne paralize. "On se smeje, kikoće, a to je nešto što nije činio kada je koristio druge naprave za hodanje, koje su mu delovale kao posao."

"Videla sam Džeka kako se igra kao svaki drugi petogodišnji dečak i to me je učinilo veoma emotivnom", priznala je Moura Mekristal iz Severne Irske, mama dečaka Džeka koji danas igra fudbal sa svojim ocem i braćom.