Upis u prvi razred počinje 1. aprila i traje do 31. avgusta, što znači da mame i tate imaju dovoljno vremena da svoje buduće đake prvake odvedu na pregled. Uprkos tome, očekuju se gužve, zbog čega su određeni posebni termini.

Kako bi pripreme za polazak u školu bile olakšane, predškolske ustanove su organizovale dve vrste specijalističkih pregleda.

"Preglede obavljaju fizijatri i stomatolozi iz područnog doma zdravlja, u objektima vrtića, kažu za "Novosti" u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, a roditelji mogu dobiti bliže informacije o vrsti i vremenu pregleda u predškolskim ustanovama.

Inače, u Domu zdravlja "Voždovac" medicinski radnici su počeli s pregledanjem budućih školaraca još u februaru, kako ističe dr Nada Jovanović Vasiljević, a pregledi se obavljaju subotom, za šta su angažovana dva pedijatra, oftamolog i specijalista ORL.

"Roditelji su počeli da dovode buduće prvake na pregled za upis školu, ali ne u nekom velikom broju", navodi dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ "Čukarica"."Zanimljivo je da nema tako puno mališana sa krivom kičmom i prevelikom težinom, ali su veliki problem ravni tabani. Nedavni sistematski pregled prvaka pokazao je da oko 50 odsto njih ima ravna stopala. Niko nema objašnjenje zašto je tako."