Ukoliko Vlada Republike Srbije ne preduzme konkretne korake, trudnice i porodilje neće biti izuzete od oporezivanja – ne zato što su im plate previsoke, već iz razloga što država kasni u isplaćivanju zarada, pa se može dogoditi da u istom mesecu dobiju dve zaostale plate i da one budu oporezovane.

"Što se tiče Beograda, mi ćemo svoje obaveze prema porodiljama isplatiti do kraja februara, a u pitanju je samo još decembarska naknada, tako da neće biti duplih uplata", istakao je Nenad Matić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu u glavnom gradu i dodao da su se do kraja protekle godine naknade za porodiljsko odsustvo isplaćivale iz gradske kase, ali da je od 1. januara tu obavezu preuzeo Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Pre nekoliko dana, jedna čitateljka nam se obratila povodom svoje nedoumice o tome da li će plate žena koje su na porodiljskom odsustvu zaista biti oporezovane zbog kašnjenja isplata. Doc. Dr Mario Reljanović odgovorio je da su moguća dva tumačenja Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru – jedno, prema kojem "se mora oporezovati prihod koji zaposleni ostvaruje svakog meseca, bez obzira na to kada je stekao pravo na taj prihod; i drugo, prema kojem je za obračun poreza relevantan mesečni prihod koji se obračunava u onom mesecu u kojem je stečeno pravo na taj prihod".

"Prema našem mišljenju, ovakvo tumačenje je pogrešno jer se njime ne ostvaruje cilj Zakona; pored toga, bez ikakve krivice Vi se dovodite u situaciju da Vas država dvostruko ošteti", objasnio je dr Reljanović.

Kako prenose "Novosti", u RFZO je saopšteno da naknade za trudnice i porodilje kasne dva meseca i da Fond još uvek nije zvanično dobio instrukcije o načinu isplate iz Ministarstva finansija, ali ističu da se do sada nije dogodilo da dvaput u toku 30 dana uplate novac, zbog čega smatraju optužbe neopravdanima.