Dečji kulturni centar Beograd biće domaćin izložbe iz oblasti pozorišne umetnosti "Svetovi i junaci – srpsko pozorišno stvaralaštvo za decu", koja će biti svečano otvorena 30. januara od 11 časova.

Posetioci izložbe, koja je do sada predstavljena u Ljubljani, Subotici, Zagrebu i Novom Sadu, imaće priliku da vide lutke, kostime, skice, fotografije i rekvizite koji svedoče o lutkarskim i dramskim scenografijama inspirisanim književnošću za najmlađe, zatim bajkama i folklornim nasleđem čitavog sveta. Većina eksponata izrađena je od strane domaćih umetnika, a izloženi su i eksponati koji su dela regionalnih umetnika i onih iz sveta.

Kroz izložbu su predstavljena i pojedinačna pozorišta iz svih krajeva Srbije, kao i banjalučko Dječije pozorište iz republike Srpske. Postavka nije pratila hronološki sled pojedinačnih pozorišta i autora, već je osnovni kriterijum za odabir bila smelost stvaralaca u tumačenju književnih dela za decu.

Nakon svečanog otvaranja, najmlađi posetioci izložbe imaće priliku da učestvuju u kreativnoj radionici. Mališani će, po vođstvom iskusnijih teatrologa, lutkara i glumaca, naučiti kako da naprave sopstvene lutke i zabaviti se koristeći maštu.

Ova izložba nastala je u okviru projekta Evropske komisije "Lutkarska nomadsa akademija 3", a realizovana je zahvaljujući Pozorišnom muzeju Vojvodine, „Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici“ i Mini teatru iz Ljubljane. Na njenom otvaranju u Beogradu, posetioce će pozdraviti Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine, predstavnici Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Donka Špiček, predsednik UO Dečjeg kulturnog centra Beograd.