U čast rođendana domaće umetnice Nadežde Petrović (1873-1915), u okviru serije obrazovnih programa za najmlađe, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je, tokom jeseni 2013, realizovan program "U ateljeu Nadežde Petrović", zbog čega je deo galerijskog prostora preuređen u slikarkin atelje.

U okviru pripremnog programa „Kustos u vrtiću“, glumica Sonja Mladenov je, u znak sećanja na veliku srpsku umetnicu, predstavila njen lik kostimirana u autentičnu garderobu s početka 20. veka. U ovom maštovito uređenom ateljeu, okružena štafelajem i slikarskim priborom, glumica je s pristunim mališanima podelila priču o Nadeždi Petrović i nastanku njenih dela, od kojih su neka i dalje u kolekciji Pabla Beljanskog – „Anđa“, „Beogradsko predgrađe“, „Resnik“, „Jaša Tomić“ itd.

U drugom delu programa, mališani su se upoznali s životom velike slikarke kroz kompjuterske prezentacije, a kasnije i sami oblikovali radove na temu proslave 140 godina od rođenja Nadežde Petrović.

Dela koja su polaznici vrtića tada naslikali svi zainteresovani će imati priliku da vide tokom trajanja izložbe koja nosi isti naziv kao i radionica - „U ateljeu Nadežde Petrović“. Biće izloženi radovi svih učesnika programa iz deset vrtića – „Dunavski cvet“, „Kolibri“, „Čuperak“, „Palčica“; „Čarolija“, „Spomenak“, „Bajka“, „Plavi zec“, „Veseljko“ i Likovna radionica PU“Radosno detinjstvo“.