Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca u Srbiji se sve manje bave sportom

Rezultati ankete koja je sprovedena među učenicma sedmih razreda pokazala je da samo jedno od petoro dece u dovoljnoj meri bavi sportom i da mališani radije biraju Internet kao način opuštanja i zabave.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Loše navike u ishrani, nedostatak vremena i dostupnost brze hrane često dovode do gojaznosti i zdravstvenih problema koji pogađaju sve mlađu populaciju. Deca sve veći deo svog vremena provode sedeći, dok se fizičke aktivnosti često svode samo na čas fizičkog u okviru školskog nastavnog programa.

Rezultati ankete, koju je u okviru programa „ZdravoRastimo“ radilo skoro 3000 učenika sedmih razreda širom Srbije, a koju su sprovele kompanija “Nestlé Adriatic” i agencija IPSOS, ukazuju na to da više od četvrtine ispitane dece veruje da je gojazno, dok je čak 13 procenata na dijeti ili na druge načine pokušava da smanji telesnu težinu.

Anketa je pokazala i da se samo jedna petina dece bavi fizičkom aktivnošću u meri koja je preporučljiva za ovaj uzrast, a skoro polovina ispitanih učenika dnevno provodi dva sata, ili više, ispred TV ekrana. Pored toga, jedna trećina sedmaka više od dva sata slobodnog vremena utroši igrajući video igrice, dok isti procenat dece provede dva, ili više sati na Internetu, surfujući, na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama.

Pitanja o navikama u ishrani na koja su odgovarali osnovci su pokazala i da više od polovine ispitane dece ima manje od 5 obroka dnevno, dok 8 procenata osnovaca ima manje od 3 obroka na dan. Skoro 40 procenata ispitanih osnovaca ne smatra žitarice jednom od osnovnih namirnica u ishrani.

Anketa sprovedena na početku programa obuhvatala je test znanja i navika u ishrani i ponašanju, a učestvovale su po tri škole iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Zrenjanina, Čačka, Kruševca, Sombora i Novog Pazara.

Program edukacije i materijale u okviru projekta „ZdravoRastimo“ osmislili su stručnjaci i nutricionisti u saradnji sa kompanijom Nestlé. Učenici sedmih razreda uče iz brošura, video-materijala i igara koje će prolaziti sa svojim profesorima, dok će svoju kreativnost moći da iskažu putem kratkog video filmove.

Ovaj program sprovodi se već treću godinu za redom u saradnji Atletskog saveza Srbije i kompanije "Nestlé", uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica