Knjiga koju je ilustrovao Mladen Anđelković, a objavila izdavačka kuća "Pčelica" skupila je na jedno mesto najoriginalnije i najsmešnije priče o našoj stvarnosti iz ugla mališana iz beogradskih, šabačkih, smederevskih, novosadskih vrtića.

Mali ljudi nam, po rečima autorke, pokazuju da iz njihovog ugla sve izgleda jednostavnije i da pojmove koji odraslima izgledaju komplikovano mogu da objasne u jednoj rečenici.

"Kada naši klinci krenu u školu, tamo ih nauče kako glase "tačni" odgovori na sva životna pitanja. Kada ostarite, često shvatite da su ti "tačni" odgovori dosadni i bez mašte. Zato je neobično važno da se prisetimo i prizovemo onu decu u sebi koja tu čuče i dalje žele da se igraju", poručio je u predgovoru Dragan Ilić.

Knjiga je urađena na osnovu istoimene emisije koju je vodila Tanja Aleksić, tokom koje je kroz tri sezone snimljeno 97 emisija, a više od 2.000 devojčica i dečaka uzrasta od četiri do sedam godina odgovaralo je na ozbiljna pitanja. Njihovi pametni, zanimljivi i duhoviti odgovori koji su oduševljavali televizijsku publiku, jednako oduševljavaju i u štampanom izdanju. Deca otvoreno govore o svojim strahovima, ljubavima, roditeljima, radostima, životu, a doza "Kefalice" starijima razmrdava pamet i podmlađuje duh.

Tako na pitanje šta je ljubav mališani odgovaraju: "Neko kaže ja te volim i zaljubio sam se u tebe, a drugi to posluša", ili definišu kafanu: "To je kao jedna kuća, ali u stvari nije"... Ili čak da "medicinska sestra ide na pauzu", a "trener zove hitnu pomoć ako se neko udari", "sveštenik je obučen u odelo u kome mu se ne vide noge", dok su "političari oni koji prave politanke"...